Naar inhoud springen

Groep A

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Groep A is een autosport klasse die in 1982 geïntroduceerd werd door de FIA en moest de toenmalige Groep 2 vervangen. De wagens in groep A moesten afgeleid zijn van productiewagens en waren gelimiteerd op vlak van vermogen, gewicht en kosten. Groep A was vooral gericht naar privé teams.

Om gehomologeerd te worden moesten er van een model gedurende een jaar tijd minstens een speciale serie 2500 exemplaren geproduceerd worden. Van het model zelf moesten er in totaal 25000 exemplaren geproduceerd worden. Tot 1991 was het minimumaantal 5000 per jaar en mochten er speciale "evolutie" versies gemaakt worden. Daarvan moesten er minstens 500 exemplaren zijn. De reglementen verplichtten ook dat een aantal onderdelen zoals deurpanelen en het dashboard behouden bleven.

Circuit wedstrijden

[bewerken | brontekst bewerken]

Voor circuitwedstrijden waren vooral de Ford Sierra Cosworth, Nissan Skyline GT-R en BMW M3 erg populair. Groep A bestond uit verschillende categorieën.

  • Divisie 1 - wagens met meer dan 2500cc
  • Divisie 2 - 1600-2500cc
  • Divisie 3 - minder dan 1600cc

Groep A werd niet meer gebruikt in 1994. Het Duitse DTM voerde een 2.5 liter klasse in, maar de meeste kampioenschappen kozen voor en reglementen zoals in het Britse BTCC en beperkten de wagens tot 2000cc.

In het WRC waren de gebruikte wagens verbeterde versies van wagens zoals de Lancia Delta Integrale, Toyota Celica GT-Four, Subaru Impreza WRX en Mitsubishi Lancer Evolution, die allemaal beschikten over een turbo en vierwielaandrijving. Om voor homologatie in aanmerking te komen moesten er minstens 5000 exemplaren van gemaakt worden. In 1994 werd dit beperkt tot 2500. De wagens werd verder verbeterd om meer vermogen te verkrijgen en de ophanging en banden werden aangepast aan de specifiek omstandigheden van een bepaalde rally. De groep A regels gelden nog steeds maar de snelste wagens zijn nu World Rally Cars, te vergelijken met een sterk verbeterde groep A wagen. De laatste succesvolle groep A in het WRC was de Mitsubishi Lancer Evo VI.

Amilcare Ballestrieri en co-piloot Mauro Mannini in een Alfa Romeo Alfetta (Groep A)