Groeten van MAX

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Groeten van MAX
Genre reizen, consumentenprogramma
Speelduur 45 minuten
Presentatie Sybrand Niessen
Vaste gasten Yda Matthijssen en Jeanine Janssen
Voice-over Sybrand Niessen
Land van oorsprong Nederland
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 23 juni 2008
Afleveringen 108 (27 augustus 2018)
Seizoenen 11
Netwerk of omroep Omroep MAX
Zender Nederland 1
Website
Portaal:  Televisie

Groeten van MAX is een Nederlands televisieprogramma van Omroep MAX. Het wordt gepresenteerd door Sybrand Niessen vanuit de studio met publiek.

Het programma begon in juni 2008 en is een consumentenprogramma op gebied van reizen en vakantie. De tune is de muziek van het nummer Wind en Zeilen van de groep Splitsing. Het programma wordt uitgezonden in de zomermaanden op maandagavond en duurt 45 minuten.

Inhoud[bewerken]

Naast reportages op vakantiegebied worden in het programma voornamelijk consumenten geholpen die klachten of problemen met hun touroperator hebben maar ook bijvoorbeeld met hun accommodatieverhuurder, vliegtuigmaatschappij of reisverzekering. Het probleem van de gedupeerde consument wordt dan in een filmpje getoond waarbij soms een verslaggever op onderzoek uitgaat. Eerst was dat Fleur Bok, sinds 2014 Timon Moll en sinds 2018 "Wout" of "Deborah". Daarna vindt in de studio een nagesprek plaats waar de consumenten bij aanwezig zijn. Hierbij geven de vaste deskundigen, Yda Matthijssen (juriste van de ANWB)[1] of Jeanine Janssen (in het verleden ook Rogier de Haan), juriste bij MAX Ombudsman,[2] een advies. Soms is er ook iemand van Stichting de Ombudsman of de Consumentenbond aanwezig. Ook kunnen consumenten met een vraag of klacht een e-mail of brief sturen waarna deze in een filmpje wordt voorgelezen en een van de deskundigen dan antwoord geeft.

Een vast onderdeel is de wekelijkse accommodatietest waarbij een specialist wekelijks een hotel of andere accommodatie bezoekt met de verborgen camera en beoordeelt of de accommodatie in aanmerking komt voor het Groeten van MAX-keurmerk. Hierbij wordt de accommodatie beoordeeld met goed, matig of onvoldoende op de algemene indruk, de hygiëne, het sanitair en de bedden. Het betreft hierbij altijd een accommodatie die op internet slecht wordt gewaardeerd. De specialist komt nooit zichtbaar in beeld, alleen zijn stem is te horen, waardoor de eigenaar niet weet met de Groeten van MAX te doen te hebben. Na afloop wordt altijd contact opgenomen met de eigenaar voor een reactie. Doordat men altijd hotels of accommodaties bezoekt die slecht gewaardeerd worden, komt het maar een enkele keer voor dat het Groeten van MAX-keurmerk daadwerkelijk wordt uitgereikt. In 2017 worden eerder bezochte hotels opnieuw bezocht en beoordeeld.

Verder zijn er tips en adviezen maar ook reisverhalen voor vakantiegangers en wordt gevraagd wat men allemaal meeneemt naar het buitenland.

In de eerdere seizoenen was er ook de vaste rubriek Ik stuur geen kaart aan..., waarin Nederlanders op vakantie vertellen waarom ze een bepaalde persoon geen ansichtkaart sturen. Tot het seizoen 2012 was er wekelijks een campingtest waarbij een echtpaar een camping beoordeelde en een rapportcijfer gaf. In 2014 keerde de campingtest terug waarbij Tim Haars een geschikte camping voor zijn ouders zoekt. In 2013 werd wekelijks verslag gedaan over de belevenissen van een reisgezelschap in Nederland of het nabije buitenland.

In 2015 had het programma een kookrubriek, gepresenteerd door Karin Luiten, in 2016 een rubriek waar kampeerders werden gevolgt, in 2017 een rubriek waarbij vakantiegangers langs de Franse snelweg werden ondervraagd en in 2018 is er de rubriek Zomer in Nederland.

Max Vakantieman[bewerken]

Het programma vertoont op veel onderdelen een sterke gelijkenis met het vroegere programma de Vakantieman. Vanaf het seizoen 2019 krijgt het programma de naam "Max Vakantieman" en wordt Sybrand Niessen de opvolger van Frits Bom als vakantieman.[3]

Externe link[bewerken]