Groove Is in the Heart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Groove Is in the Heart
Single van:
Deee-Lite
Van het album:
World Clique
(Cover op en.wikipedia.org)
B-kant(en) What Is Love?
Uitgebracht Augustus 1990
Genre Disco, funk
Duur 03:54
Label Elektra
Schrijver(s) Dmitry Brill, Towa Tei, Kierin Kirby, Herbie Hancock, Jonathan Davis
Producent(en) Deee-Lite
Hoogste positie(s) in de hitlijsten
Deee-Lite
  1990
Groove Is in the Heart
  1990
Power of Love
(en) MusicBrainz-pagina
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Groove Is in the Heart is een nummer van de Amerikaanse dancegroep Deee-Lite. Het nummer werd geschreven door bandleden Dmitry Brill, Towa Tei, Lady Miss Kier, samen met Q-Tip. Ook kreeg Herbie Hancock schrijverscredits door het gebruik van een sample. De band nam zelf de productie voor de rekening. In augustus 1990 werd het uitgebracht als debuutsingle en leadsingle van het album World Clique.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Het nummer werd pas in 1990 definitief opgenomen, maar het jaar ervoor was het al te horen tijdens live optredens van Deee-Lite.[1] In het nummer wordt gebruik gemaakt van meerdere samples, waaronder van Bring Down the Birds van Herbie Hancock en Get Up van Vernon Burch.[2] Bootsy Collins, bassist van Parliament-Funkadelic, levert gastvocalen op het nummer en de rap is van Q-Tip van A Tribe Called Quest.

Groove Is in the Heart is onder meer gebruikt voor de soundtrack van de film Charlie's Angels en het is ook een van de nummer in de videogame Just Dance.

Hitnoteringen en prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Groove Is in the Heart bereikte de eerste plek van de hitlijst in Australië. In de UK Singles Chart was de tweede plek de hoogste notering (achter The Joker van de Steve Miller Band) en in de Billboard Hot 100 kwam het tot de derde plek. Ook in Nieuw-Zeeland, Griekenland, Italië, Ierland, Spanje en Finland kwam het tot de top tien. In de Nederlandse Top 40 stond het acht weken met een tiende plaats als hoogste notering.

Tijdens de MTV Video Music Awards van 1991 werd het nummer zesmaal genomineerd, voor Video of the Year, Best New Artist in a Video, Breakthrough Video, Best Dance Video, Best Editing in a Video en Viewer's Choice. In alle categorieën ging de prijs naar een ander nummer.

Nederlandse Top 40[bewerken | brontekst bewerken]

Hitnotering: 22-09-1990 t/m 10-11-1990[3]
Week: 1 2 3 4 5 6 7 8
Positie: 27 20 13 10 11 16 22 34 uit

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (en) Bringing the Funk from the East Village to the Global Village: Vintage Deee-Lite performances Dangerous Minds, 4 april 2013
  2. (en) Deee-Lite – Groove is in the Heart B-Sting, 13 september 2010
  3. Opposites Attract op de website van de Nederlandse Top 40