Grote vliegende eekhoorn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grote vliegende eekhoorn
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2008)
Grote vliegende eekhoorn
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Sciuridae (Eekhoorns)
Geslacht:Petaurista
Soort
Petaurista elegans
(Müller, 1840)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Grote vliegende eekhoorn op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De grote vliegende eekhoorn (Petaurista elegans) is een zoogdier uit de familie van de eekhoorns (Sciuridae). De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd door Müller in 1840.

Kenmerken[bewerken | bron bewerken]

De vachtkleur is wisselend, maar de rugkleur is meestal geel- of roodbruin, de buikzijde vaal- of geelbruin. De grote ogen worden omringd door zwarte kringen. De oren bevatten geen haren. Dit dier heeft een grote vlieghuid. De lichaamslengte bedraagt 30 tot 45 cm, de staartlengte 32 tot 61 cm en het gewicht 0,5 tot 2 kg.

Leefwijze[bewerken | bron bewerken]

Dit ’s nachts actieve dier leeft in paren en voedt zich met zaden van naaldbomen, noten, vruchten, bladeren, jonge scheuten en knoppen.

Zweefvermogen[bewerken | bron bewerken]

Deze eekhoorn heeft behaarde huidplooien tussen voor- en achterpoten, die een soort valscherm vormen. Dit kan het dier uitspannen, door alle vier de poten uit te strekken. Het zweefbereik bedraagt ongeveer 400 meter, bij een daalsnelheid van 1 op 3, dat wil zeggen: 1 meter hoogteverlies per 3 meter afstand. Met zijn voorpoten kan het de dalingshoek bepalen. Meestal zweeft het van de ene hoge boom naar de andere lagere boom, maar komt zelden op de grond wegens eventueel dreigend gevaar.

Voorkomen[bewerken | bron bewerken]

Leefgebied

De soort komt voor in de tropische wouden van Bhutan, Nepal, India, China, Myanmar, Laos, Vietnam, Maleisië en Indonesië.