Grumman TBF Avenger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Grumman TBF/TBM Avenger
Grumman TBF Avenger.jpg
Algemeen
Rol Torpedo-, bommenwerper
Bemanning 3
Status
Eerste vlucht 7 augustus 1941
Aantal gebouwd 9837
Gebruik Verenigde Staten, Canada, Nieuw-Zeeland
Afmetingen
Lengte 12,48 m
Hoogte 4,70 m
Spanwijdte 16,51 m
Vleugeloppervlak 45,52 m²
Gewicht
Leeggewicht 4783 kg
Max. gewicht 8115 kg
Krachtbron
Motor(en) 1× Wright R-2600-20 radiaalmotor
Vermogen 1420 kW
Prestaties
Topsnelheid 444 km/u
Vliegbereik 1610 km
Dienstplafond 9170 m
Bewapening
Boordgeschut 1x 7.62 mm neus
2x 12.7 mm vleugels
1x 12.7 mm boven
1x 7.62 mm onder
Bommen tot 900 kg bommen (1-4), 1 torpedo van 900 kg
Raketten 8
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

De TBF/TBM Avenger, een Amerikaanse torpedo-, bommenwerper, die tijdens de Tweede Wereldoorlog dienstdeed in het gebied rond de Stille Oceaan. De Avengers waren gestationeerd op vliegkampschepen en op militaire vliegvelden die onder de Amerikaanse marine stonden. De Avenger werd ontwikkeld als opvolger van de Douglas TBD-1 Devastator die rond 1939 verouderd raakte.

De Avenger was gebouwd en werd gebruikt als torpedo-, verkennings- en bombardementsvliegtuig. Het was één van de beste toestellen van de Amerikaanse luchtvloot. Als bombardementsvliegtuig kon de Avenger één torpedo of 1.500 kg bommen meenemen. Als verkenningsvliegtuig had het een camera en vuurpijlen aan boord. Het toestel was, net zoals de Grumman F4F Wildcat, stevig van constructie en tamelijk beveiligd tegen kogelinslagen voor de piloot en zijn bemanning. Hij leek ook wat robuustheid en constructie betreft, op zijn andere broer de Douglas SBD Dauntless. De piloot bleef op zijn plaats zitten, maar de overige twee bemanningsleden hadden meerdere taken aan boord. Zo kon de navigator, achter de piloot zittend, ook onderaan zakkend, de camera bedienen en de bommen of torpedo op een doel richten.
De boordschutter zat achter, in de ronde schutterskoepel, voor de aanvallende vliegtuigen, maar kon ook onderaan het vliegtuig, met het boordgeschut vuren naar grond- of scheepsdoelen. Voor een luchtgevecht met de Japanse jagers was de Avenger te traag en niet wendbaar genoeg. Niettemin was ze ruim bewapend om zich te verdedigen. Tijdens een aanvalsactie werden de Avengers door Amerikaanse jachtvliegtuigen enigszins beschermd.

Tijdens een aanval in onder andere Tulagi, op 4 mei 1942, vlak vóór de Slag in de Koraalzee, werd de Japanse "B"-invasievloot door deze Avengers totaal vernietigd. In 1944 waren deze Avengers uitgerust met zoekkop-torpedo's, die de duikende vijandelijke onderzeeboten achterna zaten. Deze torpedo's werden geleid door sonargeluiden en torpedeerden op die manier onderzeeboten in de diepte. Een van zijn slachtoffers is de Japanse "I-56" onderzeeër, die in de Indische Oceaan werd getorpedeerd. De "I-56" had een geheime missie en kwam van de Atlantische Oceaan waar ze een ontmoeting had met de Duitse Kriegsmarine in Bordeaux. Toen ze terug voer naar Japan, met vermoedelijk een geheime goudlading aan boord, werd ze tot zinken gebracht. De "I-56" rust op de bodem van de oceaan, op een diepte van 6.000 meter.

De Nederlandse Marine Luchtvaartdienst had in de jaren 50 in totaal 78 Grumman TBM Avengers in drie verschillende uitvoeringen in dienst.

Externe link[bewerken]