Waco CG-4

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een CG-4A van de USAF

De Waco CG-4 is een Amerikaans militair zweefvliegtuig dat tijdens de Tweede Wereldoorlog veelvuldig is ingezet, onder andere tijdens Operatie Overlord en Operatie Market Garden. Het toestel werd vanaf mei 1942 in de Verenigde Staten gebouwd door de Waco Aircraft Company. Er zijn meer dan 13.900 toestellen gebouwd, waarvan veel bij de eerste inzet verloren gegaan zijn.

Het toestel bestond uit een frame van metaal en multiplex, overtrokken met Canvas. De bemanning bestond uit een piloot en een copiloot. In het vliegtuig was plaats voor 13 soldaten en hun uitrusting, of voor een jeep, een houwitser, of een aanhanger met goederen. De voertuigen werden ingeladen door het naar boven scharnierende voorste deel van het toestel op te klappen. Het landingsgestel bestond uit drie kleine, niet-inklapbare wielen: twee aan weerszijden van de romp en een draaibaar staartwiel. Als trekvliegtuig werd meestal de C-47 gebruikt.

Het gebruik van zweefvliegtuigen voor luchtlandingen heeft veel voordelen: de toestellen zijn snel en goedkoop in grote aantallen te maken, de bemanning is snel opgeleid en de inzet is nagenoeg geruisloos zodra de trekkende toestellen zijn losgekoppeld.

Een aantal toestellen is bewaard gebleven en in musea te zien. In Nederland heeft het Museum Bevrijdende Vleugels een grotendeels intact exemplaar.