Guido van Driel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Guido van Driel
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Guido van Driel
Geboren Amsterdam, 1962
Geboorteland Nederland
Jaren actief 1994 - heden
Beroep Striptekenaar
Filmregisseur
Scenarioschrijver
Films De wederopstanding van een klootzak, Bloody Marie
(en) IMDb-profiel
Moviemeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Guido van Driel (Amsterdam, 1962) is een Nederlands striptekenaar en filmregisseur.

Biografie[bewerken]

Van Driel groeide op in Zaandam. Nadat een poging om tot de Rietveld Academie te worden toegelaten was mislukt[1] studeerde Van Driel geschiedenis, en ontwikkelde hij zichzelf tot illustrator en striptekenaar. Tijdens zijn studie tekende hij onder andere voor Folia.[1] Hij debuteerde in 1994 met de zwartwit strip Vis aan de Wand. Twee jaar later volgde Meneer Servelaar Neemt Vakantie. De Fijnproever (2000) is een geïllustreerd verhaal over een bevriende hoerenloper. Dit boek kreeg veel media-aandacht (onder andere bij Hanneke Groentemans talkshow) vanwege het controversiële openhartige karakter van de vriend/hoofdpersoon. Het boek werd ook in het Engels uitgegeven, vanwege het onderwerp voor het internationale toerisme in Amsterdam. De Fijnproever luidde een koerswijziging in van zijn tekenstijl. Vis aan de Wand en Meneer Servelaat zijn getekend en geïnkt. Bij De Fijnproever schildert Van Driel zijn afbeeldingen op zwart papier; een methode die hij vervolgens in al zijn navolgende boeken ook gebruikt. Voor Bzzlletin maakte Van Driel de stripuitgave De Bovenman, naar het korte verhaal van Cherry Duyns. Toen wij van de Duitsers verloren was zijn eerste album dat in full color verscheen.

Deel van een tegeltableau voor het nieuwe gemeentehuis van Dongeradeel

Voor de voorgevel van het nieuwe gemeentehuis van Dongeradeel[2] te Dokkum schilderde Van Driel 27 tegeltableaus.[3] Ook het album Om Mekaar in Dokkum (2004) was een opdracht van de gemeente Dongeradeel. Wegens de in het album gebezigde vloeken en schuttingtaal gaven christelijke politici hun exemplaren terug. Ook eisten CDA, ChristenUnie en Algemeen Belang Dongeradeel dat het album niet langer als relatiegeschenk zou worden verstrekt.[4]
Naderhand werd het album voor het landelijke publiek uitgegeven door Oog & Blik/De Bezige Bij. Oog & Blik eigenaar Hansje Joustra heeft een cameo-verschijning in dit boek. In het volgende boek De Ondergang van Amsterdam stond collega-tekenaar Erik Kriek model voor een van de hoofdpersonages.

De boeken van Van Driel zijn in Nederland uitgegeven door uitgeverij Oog & Blik, Oog & Blik/De Bezige Bij en Scratch.

Filmmaker[bewerken]

In 2000 debuteerde Van Driel als filmmaker met de documentaire U spreekt met Frank Laufer over de Amsterdamse wereldverbeteraar Frank Laufer, en in 2006 maakte hij een film van een uur voor de VPRO, Groen is toch de mooiste kleur voor gras. Zijn film De wederopstanding van een klootzak (2013) was de openingsfilm voor het International Film Festival Rotterdam.[5] Deze film is een bewerking van het album Om Mekaar in Dokkum. Collega-striptekenaar Peter Pontiac is kort te zien als voorbijfietsende figurant in deze film. In 2019 kwam Bloody Marie uit.

Bibliografie[bewerken]

  • Vis Aan De Wand (1994)
  • Meneer Servelaat Neemt Vakantie (1996)
  • De Fijnproever. Een Raamvertelling (2000)
  • De Bovenman, Bzzlletin, verstripping van kort verhaal van Cherry Duyns
  • Toen wij van de Duitsers verloren (2002)
  • Om Mekaar in Dokkum (2004)
  • De Ondergang van Amsterdam (2007)
  • Gasten (2012)

Filmografie[bewerken]

Externe links[bewerken]