Gymnocaesio gymnoptera

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gymnocaesio gymnoptera
IUCN-status: Niet geëvalueerd
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde:Perciformes (Baarsachtigen)
Familie:Caesionidae
Geslacht:Gymnocaesio
Soort
Gymnocaesio gymnoptera
Bleeker, 1856
Gymnocaesio gymnoptera op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

Gymnocaesio gymnoptera is een straalvinnige vis uit de familie van Caesionidae, orde baarsachtigen (Perciformes), die voorkomt in het westen van de Indische Oceaan, het oosten van de Indische Oceaan, de Grote Oceaan.

Anatomie[bewerken]

Gymnocaesio gymnoptera kan een maximale lengte bereiken van 18 cm. Van de zijkant gezien heeft het lichaam van de vis een normale vorm, van bovenaf gezien is de vorm het best te typeren als gedrongen. De kop is min of meer recht. De ogen zijn normaal van vorm en zijn symmetrisch.

De vis heeft één zijlijn, één rugvin en één aarsvin. Er zijn 10 stekels en 14 tot 16 vinstralen in de rugvin en 3 stekels en 11 tot 13 vinstralen in de aarsvin.

Leefwijze[bewerken]

Gymnocaesio gymnoptera is een zoutwatervis die voorkomt in een tropisch klimaat. De soort is voornamelijk te vinden in zeeën en koraalriffen.

Het dieet van de vis bestaat hoofdzakelijk uit dierlijk voedsel, waarmee het zich voedt door selectief plankton uit het water te filteren.

Relatie tot de mens[bewerken]

Gymnocaesio gymnoptera is voor de visserij van beperkt commercieel belang. De soort komt niet voor op de Rode Lijst van de IUCN.

Externe link[bewerken]