H&M

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
H & M Hennes & Mauritz AB
Logo
Filiaal Hennes & Mauritz in New York (Harlem)
Oprichting 1947
Oprichter(s) Erling Persson
Sleutelfiguren Stefan Persson (Voorzitter)
Rolf Eriksen (CEO)
Hoofdkantoor Vlag van Zweden Stockholm
Werknemers 126.376 (2019)
Producten Kleding
Cosmetica
Industrie Mode
Omzet/jaar SEK 118.697 miljoen (2009)
(EUR 13,332 miljard)
Winst/jaar SEK 16.384 miljoen (2009)
(EUR 1,840 miljard)
Website hm.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Een vestiging van H&M in Belfast
Een filiaal in Ginza, Tokio

Hennes & Mauritz (H&M) is een Zweedse modeketen met in 2019 bijna 5100 filialen in 74 verschillende landen en circa 126.000 medewerkers.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1947 raakte de Zweed Erling Persson in Amerika onder de indruk van het succes van winkels die kleding in grote hoeveelheden en tegen lage prijzen verkopen. Het fenomeen kwam veel in New York voor, maar weinig in Europa. Na zijn terugkomst opende Persson zijn winkel Hennes ("van haar" in het Zweeds) in Västerås in Zweden. De winkel was snel een succes en in 1968 breidde Persson het bedrijf uit door Mauritz Widforss, een jacht-, outdoor- en herenconfectiewinkel, te kopen. De eerste afdelingen werden geschrapt, maar de mannenkleding bleef. Zodoende werd de bedrijfsnaam Hennes & Mauritz.

Toen de oprichter in 2002 overleed, had zijn zoon Stefan Persson hem al twintig jaar eerder opgevolgd en was al even lang algemeen directeur en tevens verantwoordelijk voor expansie van de winkelgroei in Europa. In 2000 volgde Rolf Eriksen oud-directeur Stefan Persson op en onder zijn leiding wordt in 2004 het duizendste filiaal geopend. Op 1 juli 2009 ging Rolf Eriksen met pensioen, waarna Karl-Johan Persson, zoon van Stefan Persson, het roer overnam.[2]

Hennes & Mauritz kondigde aan nog 100 nieuwe filialen te willen openen voor het einde van 2006. Vooral in Spanje, Frankrijk, Groot-Brittannië, Canada, Duitsland en de Verenigde Staten.[3] Dubai en Koeweit waren in 2006 ook aan de beurt. Daarnaast werd China een nieuwe markt voor het bedrijf in 2007. H&M opende een filiaal in Shanghai en één in Hongkong. Ook kwamen er 200 filialen in Griekenland en Slowakije. In de herfst van 2008 opende in Japan een eerste filiaal.

In 2009 betrad H&M de markt in Rusland, namelijk in Moskou. Ook Egypte, Saoedi-Arabië, Bahrein en Oman waren aan de beurt.[3] Ten slotte opende H&M ook in China meer vestigingen.

Ontwerpers en trends[bewerken | brontekst bewerken]

H&M maakt gebruik van diverse modeontwerpers als Stella McCartney, Karl Lagerfeld, Elio Fiorucci, Roberto Cavalli en Comme des Garçons.

  • Karl Lagerfeld, hoofdontwerper van het modehuis Chanel, creëerde in 2004 de collectie "Karl Lagerfeld for H&M". Voor de zomer van 2005 zorgde Elio Fiorucci voor een poolside-collectie met badkleding en bijbehorende accessoires. In het najaar van 2005 zorgde ontwerpster Stella McCartney voor een collectie.
  • Viktor & Rolf waren in november 2006 aan de beurt met een door hun ontworpen collectie voor de vrouw en de man.
  • In de lente van 2007 kwam een collectie uit die mede door Madonna is ontworpen.
  • In 2007 was de beurt aan Roberto Cavalli die in het najaar een collectie voor vrouwen en mannen ontwierp.[4]
  • Comme des Garçons werkte eind 2008 samen met H&M en ontwierp voor zowel vrouwen, mannen en kinderen. Ook accessoires werden uitgebracht, en een uniseksparfum. Enkele dagen later werd de collectie wereldwijd uitgebracht.[5]
  • In april 2009 wordt weer een gast-designer verwacht. De Britse designer Matthew Williamson ontwerpt een dameslijn voor enkele geselecteerde winkels, waarna men in mei een zomerlijn voor vrouwen en mannen van de ontwerper in elke winkel wereldwijd kan vinden. Voor Matthew Williamson zal het de eerste maal zijn dat hij een mannencollectie ontwerpt.[6]
  • Op 14 november 2009 kwam de collectie van Jimmy Choo in de H&M schappen te liggen. Jimmy Choo is vooral bekend om zijn schoenen. Naast vrouwenkleding en vrouwenschoenen wordt er ook een herencollectie uitgebracht.
  • In begin 2010 heeft de Franse modeontwerpster Sonia Rykiel, samen met haar dochter Nathalie Rykiel, de collectie "Sonia Rykiel pour H&M" ontworpen,[7] dat een heel succes was dat jaar, alleen damesmode werd verkocht. Sonia & Nathalie Rykiel staat bekend om haar kleurrijke ontwerpen.
  • In 2011 heeft de Italiaanse designer Donatella Versace een collectie voor h&m ontworpen. Versace for h&m. Het was een collectie voor dames en heren. De collectie was een groot succes.
  • In 2013 was de beurt aan Isabel Marant. Isabel Marant pour h&m. De collectie was zowel voor vrouwen als voor heren. Het was een collectie met vooral een ondertoon van grijs en zwart.

Collection of Style[bewerken | brontekst bewerken]

COS (Collection of Style) is een modeconcept gelanceerd door H&M met een show op de "Royal Academy of Arts" in Londen en bij de opening van een filiaal in Regent Street op 16 maart 2007. De collecties bij dit concept zijn minimalistische ontwerpen. COS-filialen zijn te vinden in Amsterdam, Antwerpen, Arnhem, Brussel, Kopenhagen, Den Haag, Berlijn, Keulen, den Bosch Düsseldorf, Rotterdam, Hamburg, München, Münster, Stuttgart, Verona, Londen en Zürich. De winkels zijn ingericht door interieurarchitect William Russel.

H&M Home[bewerken | brontekst bewerken]

Kledingfans wachten voor de deur van H&M in Hongkong

In navolging van Zara startte H&M in de lente van 2009 met een home-collectie, beginnend met beddengoed en handdoeken en later meubelartikelen (alleen online of in de catalogus te bekijken).[8] Een uitzondering was de H&M Flagship Store op de Dam in Amsterdam en het filiaal in de Beurstraverse in Rotterdam, Gravenstraat Den Haag, Heuvelgalerie Eindhoven en inmiddels ook Kalverstraat Amsterdam.

Goede doelen[bewerken | brontekst bewerken]

In het voorjaar van 2008 startte bij H&M de campagne "Fashion Against AIDS". Deze campagne was een samenwerking tussen non-profitorganisatie Designers Against AIDS en H&M. De campagne was bedoeld om jongeren bewust te maken over hiv en veilig vrijen. H&M ontwierp kleding waarvan 25% van de opbrengst ging naar projecten met betrekking tot hiv-preventie over heel de wereld. Een deel van de opbrengst ging naar Designers against AIDS.

Sinds 2002 heeft H&M badmode waarvan 10% van de opbrengst naar WaterAid gaat voor watervoorzieningen in Bangladesh, Madagaskar en Tanzania. In 2008 bracht deze lijn een bedrag van 243.000 euro op.[9] Met de collectie H&M♥Kylie in 2007 werd 550.000 euro ingezameld.

Op 18 april 2013 is aangekondigd dat de Persson familie een bedrag van 500 miljoen Zweedse kronen (58,5 miljoen euro) doneert aan de H&M Conscious Foundation die zich hiermee onder andere gaat richten op de door de Verenigde Naties opgezette millenniumdoelstellingen voor een betere wereld.[10] De stichting helpt bijvoorbeeld ook de bevolking in India met microleningen en trainingen.

Competities[bewerken | brontekst bewerken]

In januari 2012 introduceerde H&M de H&M Design Award, een jaarlijkse ontwerp prijs voor afgestudeerde modestudenten. De prijs is opgezet om jonge ontwerpers te ondersteunen bij het begin van hun carrière.[11]

In augustus 2015 kondigde H&M aan dat het een jaarlijkse prijs van een miljoen euro zal toekennen om de recyclingtechnologie en -technieken te bevorderen.[12]

Kritiek[bewerken | brontekst bewerken]

H&M wordt beschouwd als een fast fashion-bedrijf: een bedrijf dat een businessmodel hanteert dat erop gericht is zo snel mogelijk (online) trends te signaleren en de producten daarbij binnen korte tijd op de markt te brengen. Door de lage prijzen en de matige kwaliteit worden consumenten aangemoedigd zo veel mogelijk kleding te kopen en snel weer af te danken. Dit concept gaat samen met een hoge milieu-impact en slechte arbeidsomstandigheden.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie H&M van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.