Sonia Rykiel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sonia Rykiel (2009)

Sonia Rykiel (Parijs, 25 mei 1930) is een Frans mode-ontwerpster.

Biografie[bewerken]

Sonia Flis werd in Parijs geboren uit Oost-Europese ouders van joodse afkomst. Na haar schooljaren werkte ze als etaleur tot ze in 1953 trouwde met Sam Rykiel, eigenaar van de Parijse boetiek Laura. Via hem kwam ze in contact met fabrikanten die belangstelling hadden voor haar zelfgebreide kleren. Hun producten verkocht ze aanvankelijk onder haar eigen naam in de winkel van haar man.

In 1968 opende ze zelf een zaak in de rue de Grenelle. Daar verkocht ze kleren die de vrouw een ander imago gaven: vrijheid in plaats van elegantie. Ze voerde een kruistocht tegen korsetten en bh's. Haar truien, vaak gestreept maar ook zwart, zagen er soms uit of ze waren gekrompen in de was, maar waren gemaakt van de fijnste stoffen. Tot haar cliënten van het eerste uur behoorde Audrey Hepburn.

Kleding van het huis Rykiel wordt over de wereld verkocht in exclusieve winkels. Het meer op de massa gerichte merk H&M nodigde haar in 2009 uit om een lingerielijn te ontwerpen. In sommige interieurzaken worden kleden, kussens en plaids verkocht ontworpen door Sonia Rykiel.

Voor haar 40-jarig jubileum werd een speciale dubbele modeshow georganiseerd. Het eerste deel was door Sonia ontworpen, maar er volgde als verrassing voor Sonia een tweede show, georganiseerd door haar dochter Nathalie, waarvan de kleding ontworpen was door collega-ontwerpers, onder het motto :"Zo zien zij de mode van Sonia Rukiel".

Het modehuis wordt tegenwoordig geleid door Sonia's dochter Nathalie, geboren in 1963. In oktober 2011 volgde de Schotse April Srichton Gabrielle Greiss op als creatief directeur. Greiss studeerde aan de Central Saint Martins School of Art en werkt sinds 1998 voor Rykiel.

Sonia's oudste kind, Jean-Philippe, werd in 1961 blind geboren. Hij is toetsenist, componist en arrangeur.

Bibliografie[bewerken]

Sonia Rykiel schreef een aantal boeken, alleen of met anderen:

  • Et je la voudrais nue 1979
  • Celebration 1988
  • Les lèvres nues: 1996, roman
  • Paris, sur les pas de Sonia Rykiel 1999
  • L'envers à l'endroit 2005
  • Lipp : La Brasserie, 2006 (met Claude Guittard en Isabelle Courty-siré)
  • Casanova était une femme, 2006 (met Régine Deforges en Claire Bretécher)
  • Le Rouge : Dictionnaire de la couleur, Mots et expressions d'aujourd'hui, XXe-XXIe 2009, (met Annie Mollard-Desfour)