Haarlemse Sociëteit Teisterbant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Trap naar de kelder onder grand-café Brinkmann, waar de sociëteitsruimte van Teisterbant was (foto uit 2017)

De Haarlemse Sociëteit Teisterbant was een sociëteit in Haarlem tussen 1950 en 1973.

In 1949 ging in Haarlem een circulaire rond met de oproep lid te worden van een op te richten vereniging die een trefpunt zou moeten worden van "kunstbeoefenaars, kunstminnenden en in kunst belangstellenden". Bij de opening, in maart 1950, telde wat toen heette de Haarlemse Sociëteit Teisterbant 180 leden, onder wie Godfried Bomans (de eerste president), Lodewijk van Deyssel (ere-president), Mari Andriessen, (de later geroyeerde) Harry Mulisch en Anton Heyboer.

De sociëteitsruimte was gevestigd in de kelders van het restaurant Brinkmann aan de Grote Markt. Behalve de "natte gemeente" trof men er kunstenaars en kunstminnenden, schilders, musici, schrijvers en journalisten. Het bestuur organiseerde literaire avonden die verzorgd werden door onder anderen Godfried Bomans, Harry Prenen, Harry Mulisch, Ed. Hoornik, Hella Haasse en Karel Jonckheere. Er waren Franse chansonavonden met Patachou en les Frères Jacques, filmavonden met Dick Laan, muziekavonden met Wouter Paap en schaakwedstrijden.

De naam van de sociëteit was ontleend aan de dichter Willem Bilderdijk die zich Graaf van Teisterbant noemde en die in het Brinkmann-pand aan de Grote Markt was gestorven.

De sociëteit was actief tot juni 1970. In september 2009 werd de 'Kunstenaarssociëteit Nieuw Teisterbant" opgericht die haar bijeenkomsten eveneens houdt in het Restaurant Brinkmann, zij het niet meer in de kelderruimten.

Literatuur[bewerken]

  • Louis Ferron: De keldergang der heren. Bussum, Unieboek/De Haan , 1981.
  • Jan Brants: 'Bomans en Teisterbant' in Jaarboek Haerlem 1971. Haarlem, Schuyt & Co., 1972.