Hans Huis in 't Veld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Johannes Cornelis Huis in 't Veld (11 september 1947) is een Nederlands waterbouwkundige. Hij was hoofd bouwbureau bij de bouw van de Oosterscheldekering. Na afloop van de Deltawerken stapte hij over naar het bedrijfsleven, waar hij o.a. leiding gaf aan DHV en TNO.

Rijkswaterstaat[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn opleiding aan de TU Delft, waar hij in 1972 afstudeerde, werkte Huis in 't Veld bij de Deltadienst van Rijkswaterstaat, waar hij in eerste instantie betrokken was bij de laatste fase van de aanleg van de Brouwersdam en vervolgens bij de aanleg van de Philipsdam en de Oesterdam.[1] Hij hield zich daarna bezig met de meetdienst voor de stormvloedkering in Burghsluis.[2] In deze tijd heeft hij het project geleid voor de bouw van het onderwaterinspectievaartuig (een ROV), de Portunus. Daarna werd hij hoofd van het bouwbureau voor de stormvloedkering.

Na afronding van de Oosterscheldewerken werd hij hoofd van de hoofdafdeling Natte Waterbouw van de Bouwdienst van Rijkswaterstaat.[3]

Bedrijfsleven[bewerken | brontekst bewerken]

In 1990 werd Huis in 't Veld directeur van DHV Milieu en Infrastructuur, in 1995 werd hij voorzitter van de Raad van Bestuur van DHV. Hij werd in november 2003 directeur van TNO en in 2007 voorzitter van de Raad van Bestuur van TNO. In 2013/2014 is hij enkele maanden interim-directeur geweest bij Ballast Nedam.

Commissiewerk[bewerken | brontekst bewerken]

Huis in 't Veld was daarnaast ook lid van de Raad van Commissarissen van Ballast Nedam (2006-2014), lid van de adviesraad van Allseas, Commisaris bij Steam Ocean B.V., lid van de Raad van Toezicht van Deltares, Lid van de board van Eurotech en bestuurslid van EARTO (European Association of Research & Technology Organisations). Verder is hij commissaris bij de Janssen de Jong Groep en bij Uniper Benelux Holding B.V en commissaris bij N.V. Westerscheldetunnel. Van 1995 - 2003 was hij lid Commissie Technologie, VNO-NCW, van 2009 - 2013 voorzitter van Bewuste Bouwers, van 2008 - 2014 commissaris (voorzitter), Science Port Holland. Vanaf 5 februari 2004 is hij lid van de ministeriële Regieraad voor de Bouw, en vanaf 2006 lid van de door de overheid ingestelde programmacommissie Zuidvleugel Randstad. Hij was tot 2019 het boegbeeld van de Topsector Water & Maritiem van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Hij was van 2011- 12015 voorzitter van de raad van toezicht bij de Stichting Nederlandse Vrijwilligers

Zeilen[bewerken | brontekst bewerken]

Van 2008-2012 hebben Huis in 't Veld en zijn vrouw doubled handed in etappes rond de wereld gezeild. Hans is sinds 2019 voorzitter van de stichting Dutch Sail.

Erkenning[bewerken | brontekst bewerken]

Huis in 't Veld is Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hans Huis in 't Veld van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.