Hasseltse jenever

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hasselt jeneverstad

Hasseltse jenever of Hasselt is een jenever gemaakt op het grondgebied van het administratief kanton Hasselt (Hasselt, Diepenbeek, Zonhoven).

Volgens de traditie wordt bij de productie gebruikgemaakt van:

Deze ingrediënten moeten in het administratief kanton Hasselt gedistilleerd worden. De granen eau de vie wordt gedistilleerd uit een beslag van rogge en gerst. Dit beslag wordt versuikerd met mout en vergist, waarbij tijdens een twee- of drievoudig distillatieproces gedistilleerd wordt tot maximum 80% vol. alcohol. Daarna volgt een rijpingsproces van ten minste zes maanden alvorens te mogen gebruikt worden bij de productie van Hasseltse jenever.

Geschiedenis van de Hasseltse jenever[bewerken | brontekst bewerken]

Hasselt ontsnapte aan het in 1601 door de aartshertogen Albrecht en Isabella uitgevaardigd verbod op verkoop en productie van jenever omdat het bij het Prinsbisdom Luik behoorde. Hollandse troepen die van 1675 tot 1681 in de stad legerden zorgden ervoor dat Hasseltse jenever, meer dan andere Belgische jenevers, aroma's van kruiden en bessen meekreeg. Eind 17e eeuw kwam de productie van jenever goed op dreef.

Op het einde van de 19e eeuw leidde de misère onder de arbeidende bevolking en goedkope jenever, bereid uit suikerbietmelasse, tot een consumptie van 9,5 l jenever (50% vol) per inwoner per jaar in België. In reactie daarop verhoogde de overheid de accijns. Concurrentie van goedkope industriële alcohol, de inbeslagname van koperen distilleerketels door de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog, en de Wet Vandervelde die het alcoholmisbruik tegenging, veroorzaakten het instorten van het jeneververbruik.

Stokerijen[bewerken | brontekst bewerken]

Het Nationaal Jenevermuseum Hasselt is gevestigd in een oude kloosterhoeve van het voormalige Witte-Nonnenklooster van de zusters franciscanessen-pententen. In deze boerderij werd in 1803 Stokerij Theunissen gevestigd. Naast het museum telde Hasselt nog één jeneverstokerij: Stokerij Wissels uit 1920. Koen De Jans kocht dit bedrijf in 2005, uit respect voor de traditie bleef de naam ongewijzigd. In 2017 ging Wissels, failliet. Michel Fryns, 4de generatie van de Hasseltse jeneverfamilie Fryns, nam niet alleen Wissels over maar verwierf ook terug de merknaam 'Fryns', die eind twintigste eeuw in bezit was gekomen van Bruggeman in Gent. In 2012 werd de nieuwe stokerij 't Stookkot in Stevoort opgericht en in 2017 kwam Stokerij Vanderlinden.