Havixhorst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Havixhorst
Havixhorst
Locatie
Locatie Schiphorst
Status en tijdlijn
Oorspr. functie woonhuis
Huidig gebruik hotel
Bouwinfo
Eigenaar Het Drentse Landschap
Erkenning
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 515639 515640
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Havixhorst in de Schiphorst nabij de Wijk anno 2010

De Havixhorst is een in 1618 erkende havezate gelegen op een landgoed in de gemeente Meppel in de Nederlandse provincie Drenthe.

Vóór de gemeentelijke herindeling van Drenthe op 1 januari 1998 behoorde de Havixhorst tot de gemeente de Wijk. Het oorspronkelijke landhuis is nu in gebruik als hotel. Het landgoed de Havixhorst ligt aan de noordzijde van het riviertje de Reest.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Havixhorst in 1732 getekend door Cornelis Pronk

De Havixhorst wordt voor het eerst genoemd in 1371. Tot in de 17e eeuw is Havixhorst in het bezit geweest van leden van de familie Van den Clooster. Vanaf de 15e eeuw bezaten de heren van Havixhorst het collatierecht in de kerk van IJhorst. De familie Van den Clooster bezat ook de havezaten Rheebruggen en Vledderinge. In 1580 werd ook de havezate Batinge door hen veroverd, maar moest weer worden afgestaan. In de 17e eeuw vererfde de Havixhorst naar de familie Van Munster. Vanwege financiële problemen moest Reinold van Munster in 1658 afstand doen van de Havixhorst en ruilde zijn bezit met erve Ibinge te Echten van Johan de Vos van Steenwijk. De familie De Vos van Steenwijk heeft de havezate bijna driehonderd jaar, van 1658 tot 1956, in bezit gehad. In 1956 vererfde Havixhorst naar twee achternichten, de dames Van Mourik, die de Havixhorst in 1963 verkochten waarna in de loop der jaren flinke herstelwerkzaamheden plaats hebben gevonden en bijvoorbeeld het koetshuis weer volledig is opgebouwd. In die periode is het afwisselend in gebruik geweest als bejaardentehuis, vakantieoord voor jongeren, opvangcentrum voor Vietnamese vluchtelingen, en is uiteindelijk als hotel in gebruik genomen. In 1982 is de Havixhorst aangekocht door Het Drentse Landschap en zijn verbouwingen en restauratie verder voortgezet.

Nationaal beeldenpark De Havixhorst[bewerken | brontekst bewerken]

De Stichting Het Drentse Landschap heeft in 2005 een projectplan geschreven onder de naam 'Nationaal beeldenpark De Havixhorst'. De bedoeling is om in samenwerking tussen het hotel en het restaurant in de tuinen van de Havixhorst een permanente overzichtstentoonstelling in te richten van de figuratieve beeldhouwkunst in Nederland in de 20e eeuw. Het Drents Museum te Assen en het Museum voor figuratieve kunst 'Museum de Buitenplaats' in Eelde ondersteunen het plan. Er is ook samenwerking gezocht door 'Stichting Groep van de figuratieve abstractie' te Uithuizen. Inmiddels is er een begin gemaakt met het beeldenpark.

Ooievaarstation[bewerken | brontekst bewerken]

Vlak bij Havixhorst ligt het ooievaarstation De Lokkerij, waar zich het hele jaar door ooievaars bevinden. In de zomer begrazen enkele honderden vogels de oevers en weilanden van het Reestdal, in de winter worden enkele tientallen exemplaren verzorgd.