Naar inhoud springen

de Wijk (Drenthe)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
de Wijk
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
De Wijk (Drenthe)
De Wijk
Situering
Provincie Vlag Drenthe Drenthe
Gemeente Vlag De Wolden De Wolden
Coördinaten 52° 40′ NB, 6° 17′ OL
Algemeen
Oppervlakte 10,9[1] km²
- land 10,66[1] km²
- water 0,24[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
2.985[1]
(274 inw./km²)
Woning­voorraad 1.360 woningen[1]
Overig
Woonplaatscode 3162
Website https://www.dewijk.info/
Portaal  Portaalicoon   Nederland
De Wijk, de Wieker Meule

Het dorp de Wijk (Drents: de Wiek) ligt in de Nederlandse provincie Drenthe, gemeente De Wolden. Het lidwoord in de plaatsnaam wordt met een kleine letter geschreven.[2]

De Wijk is ontstaan in de middeleeuwen, toen zich boeren vestigden op de droge plaatsen in de veenmoerassen langs de Reest. In 1325 verhuisde het aan Maria gewijde benedictijner klooster van Ruinen naar het landgoed Dickninge; ook de nabijgelegen havezaten de Havixhorst en Dunningen zijn van belang geweest in de ontwikkeling van het dorp.

De kloosterkerk van Dickninge werd -na een in 1598 ingezette periode van gestaag verval- in 1645 definitief gesloopt. In het Rampjaar 1672 werd door plunderende vijandige troepen alles rondom de Havixhorst verwoest; ook de Dickninger molen ging in vlammen op. Tot 1750 groeide het kerspel De Wijk door ontginningen, en de rundveestapel groeide mee. In 1811, in de Franse tijd, werd er een gemeentelijke herindeling doorgevoerd en ontstond de gemeente De Wijk, waartoe ook Koekange, Oshaar, de Schiphorst en de Stapel gingen behoren. Vooral na de Tweede Wereldoorlog is het dorp door nieuwbouw sterk uitgebreid.

Per 1 januari 1998 is de gemeente De Wijk opgegaan in de nieuwe gemeente De Wolden, en zijn de buurtschappen Schiphorst en Rogat overgegaan naar de buurgemeente Meppel.

Musea en bezienswaardigheden

[bewerken | brontekst bewerken]

Voorzieningen

[bewerken | brontekst bewerken]

De Wijk heeft een aantal voorzieningen, waaronder een bibliotheek, een (brede) openbare basisschool IKC De Horst met kinderopvang, en een consultatiebureau. Op sportgebied zijn er sportvelden, een zwembad, een sporthal, voetbalclub VV Wacker de Wijk en korfbalclub Roreko. Daarnaast zijn er diverse winkels, waaronder een postagentschap, een supermarkt, een speelgoedwinkel, een kledingwinkel en een aantal horecagelegenheden.

De omgeving van de Wijk kenmerkt zich door het weidelandschap van het Reestdal. Ten zuidwesten van het dorp ligt het bosrijke landgoed Dickninge uit de negentiende eeuw, dat beperkt toegankelijk is. Enkele kilometers ten oosten van het dorp, aan de Stapelerweg, is het bezoekerscentrum van stichting Het Drentse Landschap te vinden.

Geboren in de Wijk

[bewerken | brontekst bewerken]