de Wijk (Drenthe)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
de Wijk
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
De Wijk (Drenthe)
De Wijk
Situering
Provincie Vlag Drenthe Drenthe
Gemeente Vlag De Wolden De Wolden
Coördinaten 52° 40′ NB, 6° 17′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
2.965[1]
Overig
Woonplaatscode 3162
Website https://www.dewijk.info/
Portaal  Portaalicoon   Nederland
De Wijk, de Wieker Meule

Het dorp de Wijk (Drents: de Wiek) ligt in de Nederlandse provincie Drenthe, gemeente De Wolden. Het lidwoord in de plaatsnaam wordt met een kleine letter geschreven.[2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Wijk is ontstaan in de Middeleeuwen, toen op de droge plaatsen in de veenmoerassen langs de Reest zich boeren vestigden. In 1325 werd het klooster van Ruinen verplaatst naar Dickninge en dit heeft een grote invloed gehad op de ontwikkeling van het dorp. Ook de havezaten de Havixhorst en Dunningen zijn in dit opzicht van belang geweest. In 1672 werd door vijandige plunderende troepen alles rondom de Havixhorst verwoest en werd de kloosterkerk van Dickninge gesloopt. Ook ging de Dickninger molen in vlammen op. Tot 1750 groeide het Kerspel De Wijk door ontginningen, en de rundveestapel groeide mee. In 1811, in de Franse tijd, werd er een herindeling ingevoerd en ontstond de gemeente De Wijk, waartoe ook Koekange, Oshaar, de Schiphorst en de Stapel gingen behoren. Vooral na de Tweede Wereldoorlog is het dorp door nieuwbouw sterk uitgebreid.

Per 1 januari 1998 is de gemeente De Wijk opgegaan in de nieuwe gemeente De Wolden. Toen zijn de buurtschappen Schiphorst en Rogat overgegaan naar de buurgemeente Meppel.

Musea en bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

De Wijk heeft een aantal voorzieningen, waaronder een bibliotheek, een (brede) openbare basisschool IKC De Horst met kinderopvang en een consultatiebureau. Op sportgebied zijn er sportvelden, een zwembad, een sporthal, voetbalclub VV Wacker de Wijk en korfbalclub kv Roreko. Daarnaast zijn er diverse winkels, waaronder een postagentschap, een supermarkt, een speelgoedwinkel, een kledingwinkel en een aantal horecagelegenheden.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De omgeving van de Wijk kenmerkt zich door het weidelandschap van het Reestdal. Ten zuidwesten van het dorp ligt het bosrijke landgoed Dickninge uit de negentiende eeuw, dat beperkt toegankelijk is. Enkele kilometers ten oosten van het dorp, aan de Stapelerweg, is het bezoekerscentrum van stichting Het Drentse Landschap te vinden.

Geboren in de Wijk[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]