Alteveer (De Wolden)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alteveer
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Alteveer (De Wolden) (Drenthe)
Alteveer (De Wolden)
Situering
Provincie Vlag Drenthe Drenthe
Gemeente Vlag De Wolden De Wolden
Coördinaten 52° 40′ NB, 6° 29′ OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019) 810[1]
Overig
Postcode 7927
Netnummer 0528
Woonplaatscode 3160
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Alteveer is een dorp in de Nederlandse provincie Drenthe, gemeente De Wolden, met 810 inwoners per 4 oktober 2019. Alteveer is een veenkolonie uit de zeventiende eeuw. Het is een lintdorp met aan de zuidkant van het lint enige nieuwbouw.

Voorzieningen[bewerken]

In het dorp is een Gereformeerde kerk, een protestants-christelijke basisschool, kroeg, snackbar en jeugdsoos te vinden. Het dorp vormt samen met Kerkenveld een tweelingdorp waardoor de twee dorpen samen meerdere voorzieningen hebben. Zo is er in Kerkenveld een Nederlands Hervormde kerk, een kapperszaak, een restaurant, sportvelden en een openbare basisschool. Verder zijn er geen voorzieningen aanwezig en is het dorp aangewezen op Zuidwolde of Hoogeveen.

Omgeving[bewerken]

De omgeving bestaat uit landbouwgebied (veenontginningen) en kleine bospercelen. Ten westen van het dorpsgebied ligt het Steenberger Oosterveld, het grote bosgebied van Zuidwolde.

Naam[bewerken]

Het verhaal wil, dat Alteveer vroeger Altever werd genoemd. Alteveer was eigendom van een grootgrondbezitter uit Echten en omdat de afstand tussen Echten en het betreffende stuk grond heel groot was werd het al-te-ver genoemd, dat weer verbasterd werd tot Alteveer. Eerder een staaltje van volksetymologie, dan juiste verklarening, omdat er meer plaatsen met deze naam zijn, met name in veengebieden.

Geboren in Alteveer[bewerken]

Externe link[bewerken]