Alteveer (De Wolden)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alteveer
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Alteveer (Drenthe)
Alteveer
Situering
Provincie Vlag Drenthe Drenthe
Gemeente Vlag De Wolden De Wolden
Coördinaten 52° 40′ NB, 6° 29′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
810[1]
Overig
Postcode 7927
Netnummer 0528
Woonplaatscode 3160
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Alteveer is een dorp in de Nederlandse provincie Drenthe, gemeente De Wolden, met 810 inwoners per 1 januari 2021. Alteveer is een veenkolonie uit de zeventiende eeuw. Het is een lintdorp met aan de zuidkant van het lint enige nieuwbouw.

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

In het dorp is een protestantse kerk. Van oudsher was deze gereformeerd. Tijdens het samen-op-weg-proces werd er wel al samengewerkt met de hervormde gemeente in het buurdorp Kerkenveld; in 2011 gingen beide samen in het grotere kerkgebouw in Alteveer als algemeen protestantse gemeente.

In Alteveer is ook een protestants-christelijke basisschool (CBS de Wegwijzer). Daarnaast zijn er een kroeg, snackbar en een kinderopvang te vinden.

Alteveer vormt samen met Kerkenveld een tweelingdorp waardoor de twee dorpen samen meerdere voorzieningen hebben. Zo zijn er in Kerkenveld een kapperszaak, sportvelden en een openbare basisschool. Verder zijn er geen voorzieningen aanwezig en is het dorp aangewezen op Zuidwolde of Hoogeveen.

Omgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De omgeving bestaat uit landbouwgebied (veenontginningen) en kleine bospercelen. Ten westen van het dorpsgebied ligt het Steenberger Oosterveld, het grote bosgebied van Zuidwolde.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Het verhaal wil dat Alteveer vroeger Altever werd genoemd. Alteveer was eigendom van een grootgrondbezitter uit Echten (Drenthe) en omdat de afstand tussen Echten en het betreffende stuk grond heel groot was werd het al-te-ver genoemd, dat weer verbasterd werd tot Alteveer. Eerder een staaltje van volksetymologie dan juiste verklaring omdat er meer plaatsen met deze naam zijn, met name in veengebieden.

Geboren in Alteveer[bewerken | brontekst bewerken]


Externe link[bewerken | brontekst bewerken]