Lubbinge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lubbinge
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Lubbinge (Drenthe)
Lubbinge
Situering
Provincie Vlag Drenthe Drenthe
Gemeente Vlag De Wolden De Wolden
Coördinaten 52° 42′ NB, 6° 26′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Lubbinge is een buurtschap in de provincie Drenthe (Nederland). De buurtschap Lubbinge ligt even ten noorden van het dorp Zuidwolde, en maakt deel uit van de gemeente De Wolden.

Benaming[bewerken | brontekst bewerken]

De buurtschap Lubbinge is vernoemd naar zijn eerste bewoner. De veenarbeider Lubbe (ook wel Lubbo genoemd) bouwde hier zijn plaggenhut. Een dergelijke plaggenhut werd toentertijd ook wel aangeduid als een inge. Hierdoor ontstond de samenvoeging Lubbe-Inge, wat verbasterde tot Lubbinge.

Infrastructuur[bewerken | brontekst bewerken]

De buurtschap Lubbinge telt slechts één weg, genaamd de Lubbingerweg. Het ligt tussen de Hoogeveenseweg en de Echtenseweg. De weg werd in het verleden frequent gebruikt als binnendoorweg op de route Zuidwolde - Echten (Hoogeveenseweg, dan Lubbingerweg, dan Echtenseweg) en vice versa, terwijl de gewenste route volgens gemeente Hoogeveenseweg en dan Echtenseweg via de T-splitsing was. De weg is daarom tegenwoordig afgesloten voor gemotoriseerd verkeer (uitgezonderd bestemmingsverkeer). De Lubbingerweg geeft toegang tot een aantal huizen en de omliggende akkers en weilanden. De Lubbingerweg wordt omgeven door bomen en struiken, die slechts beperkt zicht leveren op de omliggende landerijen.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

De buurtschap Lubbinge is zeer dunbevolkt; Slechts drie boerderijen zijn rechtstreeks verbonden met de Lubbingerweg.