Hedwig (Harry Potter)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hedwig
Personage uit Harry Potter
Hedwig
Uil
Engelse naam Hedwig
Geslacht Vrouw
(Fabel)diersoort Sneeuwuil
Geboren Vóór 1991
Gestorven 27 juli 1997
Oogkleur Amber
Trouw aan Harry Potter
Personage vanaf Deel 1
Portaal  Portaalicoon   Harry Potter

Hedwig is de uil van Harry Potter in de zevendelige boekenserie van J.K. Rowling. Hedwig is een vrouwtjesuil. Volgens het boek gaf Harry haar deze naam omdat hij de naam tegenkwam in een geschiedenisboek voor het vak Geschiedenis van de Toverkunst.

Ze is een witte sneeuwuil, die (zoals alle uilen in de toverwereld) post kan bezorgen. Harry heeft haar van Hagrid gekregen voor zijn 11e verjaardag.

Door de toenemende bekendheid van de Harry Potterserie kwam er steeds meer vraag naar sneeuwuilen.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Relatie met Harry Potter[bewerken | brontekst bewerken]

De relatie tussen Hedwig en Harry is erg hecht. Soms, als Harry kortaf doet tegen Hedwig, reageert ze door ietsjes harder in z'n vinger te bijten dan normaal, of door tijdens het wegvliegen Harry te raken met haar vleugel. Ze lijkt het echter altijd snel weer vergeten. Ze lijkt Harry te verstaan en doet wat hij haar vraagt.

Verblijfplaats[bewerken | brontekst bewerken]

Op Zweinstein verblijft Hedwig meestal in de Uilenvleugel. 's Nachts jaagt zij en overdag doet ze daar samen met honderden andere uilen een dutje. In de vakantie verblijft ze in een grote vogelkooi in de slaapkamer van Harry. Ze mag soms naar buiten om te jagen, maar oom Herman en tante Petunia vinden dat niet vaak goed, dus zit Hedwig regelmatig opgesloten in de vogelkooi.

Dood[bewerken | brontekst bewerken]

Wanneer Harry aan het begin van het zevende boek begeleid door onder andere de leden van de Orde van de Feniks vertrekt vanuit de Ligusterlaan worden ze aangevallen door Dooddoeners. Tijdens deze aanval wordt Hedwig geraakt door De Vloek Des Doods. Hedwig wordt dan uit het voertuig geslingerd en Harry moet vervolgens de vogelkooi laten ontploffen.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De uil die Hedwig speelt in de verfilmingen is een Nederlandse uil. Het dier woont in het Brabantse dorp Asten en werd telkens voor de opnamen naar Engeland gehaald.[1]
  • Hedwig is bovenaan op het eerste boek, Harry Potter en de Steen der Wijzen, te zien.

Bronnen en referenties[bewerken | brontekst bewerken]