Heilige pillenkever

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Heilige pillenkever
Heilige pillenkever
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Coleoptera (Kevers)
Familie:Scarabaeidae (Bladsprietkevers)
Geslacht:Scarabaeus
Soort
Scarabaeus sacer
Linnaeus, 1758
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Heilige pillenkever op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De heilige pillenkever (Scarabaeus sacer), ook bekend als heilige pillendraaier of (heilige) scarabee, is een mestkever die voorkomt in alle Middellandse Zeelanden en Centraal-Azië. Het is de typesoort van het geslacht Scarabaeus. De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus.[1]

De kever figureert veel in religie en kunst; de naam scarabee is ook gegeven aan Oud-Egyptische voorstellingen van dit dier, die een spirituele of religieuze betekenis hadden.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Men vindt deze kevers vooral langs karavaanwegen waar ze kamelen- en paardenmest verwerken tot bolletjes die variëren in grootte van kers tot appel. De mest doet dienst als reservevoedsel. Als twee kevers samen een bolletje (of pil) rollen, dan zijn dit een mannetje en een wijfje. Het mannetje graaft dan de gang waarna het wijfje onder het zand een eitje legt. Eenmaal uitgekomen voedt de larve zich met de mest en verpopt ze zich tot jonge glanzende kever.

Symbool[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Scarabee voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Dit gedrag waarbij een oude kever zich ingraaft en een jonger exemplaar uit zijn graf deed oprijzen, zorgde ervoor dat de scarabee in het Oude Egypte werd aanbeden als symbool van dood en wederopstanding. Als beschermer des levens vindt men ze terug in amuletten. Ook graven werden met deze kever versierd.