Helm (gras)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Helm
Duintje op IJmuiderstrand
Duintje op IJmuiderstrand
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: Eenzaadlobbigen
Clade: Commeliniden
Orde: Poales
Familie: Poaceae (Grassenfamilie)
Onderfamilie: Pooideae
Geslachtengroep: Aveneae
Geslacht: Ammophila (Helm)
Soort
Ammophila arenaria
(L.) Link (1827)
Illustration Ammophila arenaria0.jpg
Afbeeldingen Helm op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Helm op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Helm of helmgras (Ammophila arenaria) is een vaste plant, die tot de grassenfamilie (Poaceae) behoort. Het is een pioniersplant die belangrijk is bij de vorming van duinen. De plant produceert lange wortelstokken en waar deze wortelstokken met licht in aanraking komen ontstaat een nieuwe spruit.

Omdat de duinen essentieel zijn bij de bescherming van Nederland en België tegen de zee, wordt langs de kust veel helm aangeplant. Vreemd genoeg kan deze plant slecht tegen zout water. Pas nadat er regenwater over het zand gestort is vindt deze plant zijn plek. De plant kan tegen zout water dankzij een symbiotische relatie met een speciale schimmel op zijn wortels, die de water- en zouttoevoer naar de wortels regelt[1].De plant is tevens een xerofyt. Wanneer de omgeving droog is, rolt het blad zich op waardoor het oppervlak waarover verdamping plaatsvindt, kleiner is.

Botanische beschrijving[bewerken]

De plant wordt 0,5-1,2 m hoog en vormt lange wortelstokken. De meestal ingerolde bladeren hebben sterk uitspringende, dicht behaarde ribben. Alle haartjes zijn even lang. De bladscheden overlappen en het tongetje is tot 3 cm lang.

Beworteling

Helm bloeit in juni en juli met 7-22 cm lange aarpluimen, die naar de top toe versmallen. De aartjes zijn 1-1,6 cm lang. Het onderste kroonkafje (lemma) is aan de voet omgeven met haren. Vlak onder de top van het lemma zit een 0,2-0,8 mm lang uitsteeksel. De vrucht is een graanvrucht.

Ziekten en plagen[bewerken]

De helm in binnenduinen heeft vaak te lijden van schimmels en aaltjes, behalve op zure bodems. Uit onderzoek is gebleken dat daar een bacterie (Collimonas fungivorans) voorkomt die de helm mogelijk beschermt tegen dergelijke ziekten. Deze bacterie is in staat om nog niet uitgeharde schimmeldraden te verteren.

De duinstinkzwam groeit tussen de helm in de buitenduinen.

De wortels worden soms aangevreten door de rupsen van de helmgrasuil (Mythimna litoralis), een vlindersoort.

Externe links[bewerken]

Bloeiende plant
Aarpluim