Help:Recente wijzigingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's

De Recente wijzigingen-pagina toont de laatste bewerkingen op (deze) Wikipedia. Door gebruik te maken van deze pagina kunnen gebruikers het werk van andere gebruikers eenvoudig volgen en controleren. Zo kunnen fouten gecorrigeerd en kan vandalisme opgespoord en tegengegaan worden.

In het navigatie-menu aan de linkerkant van iedere pagina staat een link naar de Recente wijzigingen. Het is ook mogelijk om een link naar deze pagina aan te maken: [[Speciaal:RecenteWijzigingen]].

Recente wijzigingen begrijpen[bewerken | brontekst bewerken]

Met de standaard voorkeuren bestaat het grootste deel van de pagina uit vijftig regels; een voor elke bewerking. Het ziet er zo uit:

Hierboven staan vier wijzigingen:

 1. Een niet ingelogde (ook wel "anonieme") gebruiker die een wijziging in de Zandbak deed.
 2. Brion VIBBER maakte een nieuwe pagina aan en noemde deze pagina Wikipedia:Snelcursus.
 3. oscar verwijderde tekst uit Wikipedia:Snelcursus en gaf in de samenvatting aan dat hij de verwelkoming weghaalde.
 4. GijsvdL die een kleine wijziging deed aan het Bullewijk-artikel.

De kolommen in de Recente wijzigingen hebben de volgende betekenis:

 • "wijz" is een link naar de 'verschil-pagina', die de wijziging toont door het verschil tussen de voorgaande en de huidige pagina te laten zien. Deze optie bestaat niet bij nieuwe of verplaatste pagina's.
 • De "gesch" link is gelijk aan het knopje "geschiedenis" bovenaan de betreffende pagina: die toont niet alleen deze wijziging, maar ook eerdere en latere wijzigingen aan die pagina. In het geval van een verplaatsing van een pagina, laat de "gesch" link de geschiedenis van de nieuwe titel (en dus pagina) zien.
 • Een vetgedrukte k geeft aan dat de gebruiker heeft aangegeven dat het om een "kleine wijziging" gaat. Om misbruik tegen te gaan kunnen alleen ingelogde gebruikers wijzigingen als "kleine wijziging" markeren.
 • Een vetgedrukte N geeft aan dat het om een nieuw aangemaakte pagina gaat, die daarvoor dus nog niet bestond. In sommige gevallen wordt een "nieuwe" wijziging tegelijk ook als "klein" gemarkeerd: dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij redirects.
 • Een vetgedrukt ! (uitroepteken) geeft aan dat de wijziging nog niet gecontroleerd is. Zie voor meer informatie: Markeren als gecontroleerd.
 • In de volgende kolom staat een (normaalgesproken) blauwe link, die leidt naar de huidige versie van de gewijzigde pagina.
 • Daarnaast staat de tijd (in UTC) waarop de wijziging is uitgevoerd, in dit geval bijvoorbeeld 10:07. Je kunt de tijd aanpassen aan je eigen tijdzone via je voorkeuren, zie Help:Voorkeuren.
 • (+100) verwijst naar het aantal bytes waar het artikel mee gewijzigd is. Een negatief aantal betekent dat het artikel is ingekort.
 • Bij aangemelde gebruikers is de volgende link een link naar hun gebruikerspagina, met daarachter links naar hun overlegpagina en hun Bijdragen. Voor niet-ingelogde gebruikers wordt het nummer van hun IP-adres getoond, wat een link is naar hun bijdragen, en daarachter een link naar hun overlegpagina.
 • Als het gaat om een verplaatsing van een pagina, wordt daarachter een link naar de oude en naar de nieuwe titel gegeven.

Ingelogde gebruikers kunnen via "voorkeuren" instellen hoe de recente wijzigingen pagina eruit ziet. Voor hulp daarbij, zie Aanmelden en Help:Voorkeuren De opties die invloed hebben op de recente wijzigingen pagina zijn:

 • Aantal wijzigingen zichtbaar in recente wijzigingen: Het aantal wijzigingen dat zichtbaar is als je de Recente wijzigingen bekijkt.
 • Kleine wijzigingen verbergen in recente wijzigingen: Je ziet kleine wijzigingen (die met een k ervoor) niet meer als op 'Recente wijzigingen' pagina.
 • Gebruik de uitgebreide pagina "recente wijzigingen": Een andere indeling voor de recente-wijzigingen-pagina. Belangrijkste verschil is dat als een pagina op dezelfde dag meerdere keren wordt bewerkt, deze worden samengevoegd, en zowel als een grote wijziging en als diverse wijzigingen bekeken kunnen worden. Deze optie Vereist JavaScript! Zie voor meer hulp: (en) w:Help:Enhanced recent changes

De bovenkant van de Recente wijzigingen pagina[bewerken | brontekst bewerken]

De inhoud van MediaWiki:Recentchangestext is wat bovenaan de pagina Recente wijzigingen staat. Hierin kunnen eventueel wijzigingen worden aangebracht. Op Overleg MediaWiki:Recentchangestext kan overlegd worden over mogelijke aanpassingen.

Verbergen van aangemelde gebruikers in de Recente wijzigingen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende informatie is verouderd:
Special:Recentchanges/hideliu is een versie van recente wijzigingen die alleen de bewerkingen door niet-aangemelde gebruikers laat zien. Dit kan een handig hulpmiddel zijn bij het bestrijden van (en) vandalisme.

Wijzigingen op paginas die zijn veranderd of verdwenen[bewerken | brontekst bewerken]

 • Nadat een pagina is hernoemd (verplaatst), worden eerdere bewerkingen, inclusief de in eerste instantie aangemaakte versie, onder de geschiedenis en recente wijzigingen van de nieuwe naam gevoegd.
 • Nadat een pagina is verwijderd, worden eerdere bewerkingen, inclusief de in eerste instantie aangemaakte versie, niet meer zichtbaar via de geschiedenis of recente wijzigingen.
 • Sommige bewerkingen zijn wel nog zichtbaar in recente wijzigingen (zolang ze binnen het maximaal zichtbare aantal vallen), maar niet meer in de geschiedenis, volglijsten, verwante wijzigingen of bijdragen van de gebruiker. Wanneer een pagina (en) via een redirect verplaatst wordt, is de creatie van die redirect alleen in Recente wijzigingen te zien (en dan dus alleen, wanneer het nog recent genoeg is). In dit is het bijzonder van toepassing op pagina's die terug-hernoemd worden naar hun oorspronkelijk naam, en eventueel herhaalde hernoemingen heen en weer.

Bots kunnen worden getoond door &hidebots=0 toe te voegen aan de URL. Bot-gebruikers kunnen bewerkingen als botbewerking markeren, waardoor ze niet meer in de standaardversie van recente wijzigingen worden getoond. Zie ook Help:Terugdraaien van ongewenste wijzigingen voor meer informatie over dit onderwerp.

Markeren als gecontroleerd[bewerken | brontekst bewerken]

Andere MediaWiki functies die informatie over bewerkingen tonen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Help:Samenvatting voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bewerkingsgeschiedenis (ook paginageschiedenis genoemd)[bewerken | brontekst bewerken]

Iedere regel staat voor één wijziging op de aangegeven pagina, en de paginaversie die daardoor is ontstaan:

 • "vorige" is vergelijkbaar met "wijz", zoals hierboven beschreven
 • "huidig" geeft het verschil tussen die betreffende versie, en de versie zoals hij nu is, als resultaat van alle volgende wijzigingen en met inbegrip van de wijzigingen die niet in deze geschiedenis staan omdat ze gemaakt ze werden aangebracht nadat de pagina werd geladen
 • de datum en tijd verwijzen naar de versie op dat moment. De datum en tijd in de bovenste regel verwijzen naar de recentste versie op het moment dat de bewerkingsgeschiedenis werd geladen