Hendrik van Würben

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hendrik van Würben
– 1319
Henryk z Wierzbna seal 1318.PNG
Bisschop van Breslau
Periode 1302-1319
Voorganger Jan III Romka
Opvolger Nicolaas van Banz

Hendrik van Wierzbno , Henryk z Wierzbna , ( - 23 september 1319) was een Silezisch bisschop van Wrocław.

Hendrik kwam uit een familie van machtige Silezische magnaten. Hij nam als lid van het kathedraalkapittel van Wrocław deel aan de synode na de dood van bisschop Thomas II Zaremba.

Hendrik speelde ook een belangrijke rol in de politiek. Hij werd in 1301 of 1302 bisschop van Wroclaw en was regent voor de kinderen van Hendrik V de Dikke na het overlijden van hun beschermheer Bolko I de Strenge. In een periode dat zowel Bohemen als Polen hun invloed trachtten uit te breiden in Silezië, zag Wenceslaus II in Hendrik een belangrijke bondgenoot. In 1303 werd Élizabeth Ryksa tot koningin van Polen gekroond door Hendrik van Wierzbno.

Na het overlijden van Wladislaus de Korte schaarde Hendrik zich achter Jan Muskata, de bisschop van Krakau, een familielid van hem, in het conflict met aartsbisschop Jakub Świnka.

Hendrik was een zeer actief bisschop. Hij hield twee diocesane synodes, in 1305 en in 1316 en deed inspanningen om de organisatie van het bisdom en beheer van de kerkelijke goederen te verbeteren en de priesteropleiding en de discipline in de kerk te versterken. Zo liet hij een volledige inventaris opstellen van de kerkelijke goederen en stelde een inquisitie, die in 1315 een 50-tal ketters Świdnica veroordeelde.

Vermoedelijk wegens de steun die hij verleende aan Jan Muskata, werd hij geëxcommuniceerd. Van 1310 tot 1314 werd hij in Avignon berecht door de pauselijke rechtbank. Hij werd onschuldig bevonden en werd herbevestigd in zijn bisdom.