Henning Meyer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Henning Carl Ludwig Meyer (Hilversum, 21 augustus 1920 - 20 augustus 1964) was een Nederlands Engelandvaarder.

Henning was de oudste zoon van Adolf Christian (1890-1943). Zijn Duitse vader werd voor de Eerste Wereldoorlog genaturaliseerd Nederlander en was directeur van de firma Erdmann & Sealake, suikerimporteurs. Zijn Nederlandse moeder Maria Berendina van Hille was in Ambarawa geboren en woonde in Den Haag, zij werd geëvacueerd naar Arnhem en overleed daar op 26 februari 1943. Verder had hij een broer die in Duitsland studeerde, SS-er was en aan het Oostfront gewond was geraakt, en twee zusters: Eleonora was lid van de NSB, Ilse van de Nationale Jeugdstorm.

Als baby woonde hij twee jaar in Nederlands-Indië. Zijn ouders woonden daarna een paar jaar in Velp en verhuisden toen naar Engeland. Hij ging naar school in Wimbledon en werd toen hij elf jaar was naar Nederland teruggestuurd. Hij kwam in huis bij familie in Bloemendaal. Toen zijn vader overleed, kwam zijn moeder met de andere kinderen in 1936 weer naar Nederland, maar ze hadden zulke andere politieke opvattingen dat hij niet bij hen ging wonen. Hij was datzelfde jaar betrokken bij een ongeluk, kreeg een hersenschudding en werd afgekeurd voor militaire dienst. Hij ging in Delft mijnbouwkunde studeren en woonde aan de Leeuwenhoeksingel 22 aldaar.

Toen de universiteit gesloten werd, besloot hij naar Engeland te gaan. Hij nam contact op met Jan Bartlema en besprak de mogelijkheden. Ze vertrokken twee maanden na het overlijden van Meyers moeder samen met Hein Kaars Sijpesteijn, Hein Louwerse en Bartlema's echtgenote Yvette Sanders. Met hun naar haar genoemd bootje, de Yvette, vertrokken zij op 29 april 1943 en voeren naar de Schie, waar de Nooit Volmaakt van Kees Koole lag. Deze verstopte het gezelschap aan boord en nam de grijze vlet op sleeptouw. Bij de Brielse Maas stapten de vijf passagiers weer in hun bootje en roeiden ze weg. Na een barre tocht bereikte de Yvette op 2 mei van dat jaar de monding van de Theems.

In Londen werd Meyer langdurig door Oreste Pinto verhoord. Hij kon nuttige informatie verstrekken en namen opgeven van NSB'ers in Bloemendaal, Delft en Den Haag.