Sharpie (zeilboot)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sharpie
Sharpie 12 m2 GER 122.jpg
Lengte 5,99 m m
Breedte 1,43 m m
Diepgang 0,16 m
Bemanning 2 personen
Zeilen
Zeiloppervlakte 12 m²
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Sharpie is een zeilboot waarvan het eerste exemplaar in 1931 op de werf van de gebroeders Hans en Karl Kröger uit Warnemünde werd gebouwd in samenwerking met ir Walter Brauer.

Het is een 2-persoons zeilboot met een knikspant en een zwaard. Er wordt gebruikgemaakt van een gaffelgetuigd grootzeil van 12m2 en een genua. Het grootzeil kan sinds enkele jaren ook 16m2 zijn.

Bouw[bewerken]

Sharpies worden ook op verschillende werven in Nederland gebouwd. Ruim dertig Sharpies zijn geëxporteerd, veelal naar Duitsland en Engeland.

Internationale wedstrijden[bewerken]

In 1956 mocht de sharpie aan de Olympische Spelen in Melbourne meedoen. Nederland was afwezig wegens de boycot van de Spelen na de Russische inval in Hongarije. John Scully had de Sharpie 216 naar Zuid-Afrika geëxporteerd en deed als SA216 mee.

Er is een Europees Kampioenschap voor de sharpie-klasse, hieraan doenDuitsland, Engeland, Nederland en Portugal mee. In Australië en Brazilië worden ook sharpies van kunststof gemaakt. Deze hebben een torentuig en zijn geschikt voor drie personen.

Eigenschappen[bewerken]

  • Lengte: 5.99m, breedte 1.43m
  • Grootzeil: 12m2
  • Genua: 4m2
  • Gewicht van de romp: 230 kilo
  • Diepte: 16 cm (met zwaard 96cm)