Volschip

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een mast van een volschip.

Een volschip is een zeilschip. Men spreekt van een volschip als alle masten vierkantgetuigd zijn, dus voorzien van ra's. Over het algemeen noemt men een tweemastvolschip een brik. Een driemaster wordt ook wel fregat genoemd, maar in oorsprong alleen als het om een oorlogsschip ging. De achterste mast werd wel ontdaan van de ra's en voorzien van een bezaan met gaffeltopzeil. Je kreeg dan een (kruis)bark.

Een volschip kan nog meer masten voeren. Dit gaat dan met een uitgebreide bemanning gepaard. De mastnamen bij een viermaster zijn van voor naar achter: fokkemast, grote mast, hoofd- of kruismast en bezaansmast of jagermast.

Het Duitse vijfmastvolschip Preußen was de enige vierkantgetuigde vijfmaster ter wereld. Hij werd in 1902 te water gelaten en was 124 m lang op de waterlijn, bij een breedte van 16,40 m. De Preussen had gedeelde bramzeilen, bramzeil en topbramzeil. Het schip voerde met 47 zeilen een totaal zeiloppervlak van 4650 m².

Vandaag de dag varen er nog verschillende volschepen rond, meestal als zeevaartschoolschepen. De Amerigo Vespucci (Italië, 1931), de Dar Młodzieży (Polen, 1981) en de Mir (Rusland, 1988) zijn daar levende voorbeelden van. De laatstgenoemden varen allemaal mee in de recente Tall Ships' Races zeilwedstrijden.