Draak (zeilboot)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Draak Memory 1936
Dragon (keelboat).svg

De Draak is een zeilboottype, in 1929 ontworpen door de Noorse scheepsontwerper Johan Anker.

De Draak werd gekozen als winnend ontwerp in een ontwerpwedstrijd voor het zeilen van wedstrijden op open water.

In 1936 werd de eerste draak in Nederland geleverd. De klasse werd zeer populair in Nederland, evenals in de rest van Europa. In 1948 verwierf de klasse de Olympische status. Dit duurde tot en met de olympische spelen van 1972 in Duitsland. Desondanks steeg dit type wereldwijd snel in populariteit, vooral door de mooie elegante rompvorm, die niet is gewijzigd sinds 1929. Alleen de kajuit is meer gestroomlijnd, omdat moderne draken geen kooien meer hebben en uitsluitend voor races worden gebouwd. De tuigage en het zeilplan zijn door de jaren heen langzaam geëvolueerd.

Vanaf 2008 maakt de Draak deel uit Vintage Yachting Games Organisatie.

Sinds 1973 worden draken van polyester toegelaten in het wedstrijdveld. In Nederland zien we nog veel oude houten draken, soms zorgvuldig onderhouden of gerestaureerd. Zij worden als weekend-zeilboot en als wedstrijdboot gebruikt. Omdat er in de afgelopen 80 jaar slechts behoudend is veranderd, is de uniformiteit van de klasse redelijk bewaard. Hierdoor is het mogelijk dat niet al te oude of volledig gerestaureerde boten de competitie met nieuwe jachten in wedstrijden aankunnen, georganiseerd in Nederland of elders in de wereld. De draak is een “koninklijke” boot te noemen, sommige leden van Europese koningshuizen varen nog steeds actief in de draak.

Zo’n 1650 draken staan bij de International Dragon Association geregistreerd. De grootste vloot bevindt zich in Europa met Duitsland aan de top. Nederland staat op een vierde plaats met ca. 90 boten, achter Engeland en Zweden. Er zijn meer draken in Nederland, maar deze zijn niet officieel geregistreerd. De drakenklasse is de grootste internationale open eenheidsklasse in de wereld.

Algemene informatie: