Henri Willem Karel Huyssen van Kattendijke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Henri Willem Karel Huyssen van Kattendijke
Koningin Juliana met burgemeester Huyssen van Kattendijke (1958)
Algemene informatie
Volledige naam Henri Willem Karel ridder Huyssen van Kattendijke
Geboren 19 juli 1919
Geboorteplaats Deventer
Overleden 1 maart 1994
Overlijdensplaats Suameer
Partij CHU
CDA (vanaf 1980)
Religie Hervormd
Politieke functies
1945-1971 Burgemeester van Vriezenveen
1971-1982 Burgemeester van Tietjerksteradeel
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Henri Willem Karel ridder Huyssen van Kattendijke (Deventer, 19 juli 1919Suameer, 1 maart 1994) was een Nederlands politicus van de CHU (later het CDA).

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Huyssen van Kattendijke was een telg uit het adellijk geslacht Huyssen van Kattendijke. Aan het begin van zijn loopbaan was hij volontair bij de gemeentesecretarie van Bathmen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij daar leider van de distributiedienst, wat hij later ook in Heino en Deventer is geweest.

Burgemeesterschap[bewerken | brontekst bewerken]

In 1945 werd Huyssen van Kattendijke benoemd tot waarnemend burgemeester van Vriezenveen.[1] Het jaar erop werd hij bij koninklijk besluit daar benoemd tot burgemeester waarmee hij toen de jongste burgemeester van Nederland was. Hij was betrokken bij de oprichting en het bestuur van een aantal Vriezenveense stichtingen en verenigingen, waaronder de historische vereniging Oud Vriezenveen. Na de geelzuchtepidemie in 1967 in Westerhaar was Huyssen van Kattendijke verantwoordelijk voor het verbeteren van de sociale en hygiënische omstandigheden. Om een toekomstige epidemie te voorkomen liet het gemeentebestuur een gesloten riool aanleggen in het dorp. Om de sociale omstandigheden te verbeteren werd er een nieuwe school gebouwd en kreeg de voetbalvereniging een derde veld alsook aparte kleedgelegenheden.[2] In 1969 kwam hij in de landelijke media in opspraak door protest tegen het collegebesluit op zondag het Vriezenveense zwembad dicht te houden.[3] In hetzelfde jaar werd hij benoemd tot lid van het bestuur van de CHU.[4]

Midden 1971 volgde zijn benoeming tot burgemeester van Tietjerksteradeel.[5] Bij zijn afscheid in 1982 werd er in Bergum een straat naar hem vernoemd.[6]

Pensioen en overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

In 1970 ontving hij een koninklijke onderscheiding. Bij zijn pensioen in 1982 werd hij bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Begin 1994 overleed Huyssen van Kattendijke op 74-jarige leeftijd.

Voorganger:
J. Krol
Burgemeester van Vriezenveen (deels wnd)
1945 - 1971
Opvolger:
C. van der Wolf
Voorganger:
W.M. Oppedijk van Veen
Burgemeester van Tietjerksteradeel
1971 - 1982
Opvolger:
A.J. van Dulst
Zie de categorie Henri Willem Karel Huyssen van Kattendijke van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.