Herman J. Mankiewicz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Herman-Mankiewicz.jpg

Herman Jacob Mankiewicz (New York, 7 november 1897Hollywood, 5 maart 1953) was een Amerikaans scenarioschrijver en filmproducent.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Mankiewicz was de zoon van Joods-Duitse immigranten. Hij was de oudere broer van regisseur en scenarioschrijver Joseph L. Mankiewicz. Mankiewicz studeerde aan de Columbia-universiteit, waarna hij als verslaggever voor de New York Tribune ging werken. Met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werkte hij in Parijs bij het persbureau van de Amerikaanse Rode Kruis. Later vertrok hij naar Berlijn, waar hij studeerde aan de Humboldt-Universiteit en voor twee jaar werkte als correspondent voor de Chicago Tribune. Terug in New York werkte hij eerst bij de redactie van The World, daarna als assistent-redacteur onder George S. Kaufman bij de drama-afdeling van de New York Times en als hoofdredacteur van het tijdschrift The New Yorker.

In 1926 vertrok hij naar Hollywood om daar het scenario te schrijven voor The Road to Mandalay, een film met Lon Chaney in de hoofdrol. Hij bleef in Hollywood en schreef meerdere scenario's en bewerkingen, evenals enkele tussentitels, voornamelijk voor MGM. Daarnaast was hij ook werkzaam als dramarecensent voor de Los Angeles Times. In de jaren dertig was hij ook de producent van enkele komische films, waaronder Monkey Business, Horse Feathers en Duck Soup van de Marx Brothers. Zijn bekendste werk is waarschijnlijk het scenario voor Citizen Kane, waarvoor hij samen met medeschrijver Orson Welles een Academy Award kreeg. Ook schreef hij mee aan het scenario van The Wizard of Oz (1939), maar werd niet vermeld in de aftiteling. Voor het scenario van The Pride of the Yankees uit 1942 kreeg hij een tweede Oscarnominatie.

In de jaren veertig raakte zijn carrière in de problemen door gokschulden, een alcoholverslaving en ruzies met verscheidene studiobazen. Hij stierf op 56-jarige leeftijd aan uremie, op dezelfde dag als Jozef Stalin en Sergej Prokofjev.

Mankiewicz was getrouwd met Sara Aaronson. Hij was de vader van schrijver Don Mankiewicz (geboren 1920) en columnist, journalist en tv-commentator Frank Mankiewicz (geboren 1924).

Filmografie (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Als producent[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]