Hertogdom Athene

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Machaerus (overleg | bijdragen) op 9 feb 2020 om 17:15. (Wijzigingen door 212.204.174.195 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Toth)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Δουκάτον Αθηνών
Hertogdom Athene
Vazal van het Latijnse Keizerrijk
 Byzantijnse Rijk 1205 – 1458 Ottomaanse rijk 
Kaart
Algemene gegevens
Hoofdstad Athene
Talen Frans, Catalaans, Grieks
Religie(s) Katholiek, Slavisch, Grieks-orthodox
Regering
Regeringsvorm Hertogdom
Dynastie la Roche, Brienne, Argones
Staatshoofd Heer (hertog)

Het hertogdom Athene (Grieks: Δουκάτο των Αθηνών) was een van de kruisvaardersstaten gelegen in het hedendaags Griekenland en ontstond na de verovering van het Byzantijnse Rijk tijdens de Vierde Kruistocht. Het hertogdom bleef bestaan tot diep in de 15e eeuw toen het veroverd werd door het Ottomaanse Rijk.

Geschiedenis

De eerste hertog van Athene was Otto van La Roche, een heer van lage adel die afkomstig was uit het Bourgondische graafschap en daarvandaan deelnam aan de vierde kruistocht. Alhoewel hij bekendstond als hertog van Athene vanaf de oprichting in 1205, werd de titel van hertog pas officieel in 1260. In plaats daarvan noemde Otto zich heer van Athene.

Athene was eigenlijk een vazalschap van het koninkrijk Thessaloniki, maar nadat Thessaloniki was ingenomen in 1224 door Theodore Komnenos Doukas, werd Athene een vazal van het vorstendom Achaea.

Het hertogschap bleef in het bezit van de la Roche-dynasty tot 1308, toen het in bezit kwam van Wouter V van Brienne. Wouter huurde de Catalaanse Compagnie in, om ze te laten vechten tegen de overleveringsstaten van het Byzantijnse Rijk. Maar al gauw kwamen de huurlingen erachter dat ze bedrogen werden door Wouter, en kwam het tot een confrontatie in de Slag van Halmyros. De Catalanen wonnen en namen het hertogdom in: ze voerden ook het Catalaans in als officiële taal.

Referenties

  • Setton, Kenneth M. Catalan Domination of Athens 1311–1380. Revised edition. London: Variorum, 1975.