Het Houten Stadion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ouwe Houten Stadion, c1917

Het Houten Stadion is een voormalig stadion van AFC Ajax dat zich ongeveer bevond op de plek van het huidige Christiaan Huygensplein.

Voordat Ajax naar dit stadion verhuisde, speelde het op een veldje in Amsterdam-Noord. Omdat daar woningen kwamen, moest Ajax in 1907 op zoek naar een nieuwe locatie om te spelen.

Er werden twee plekken in de gemeente Watergraafsmeer gevonden. Ook deze plekken lagen in de polder, maar het was wel dichterbij dan het veld in Noord. Er was de eerste jaren geen stadion; er waren geen tribunes, geen waterleiding en omkleden gebeurde in een naburig café. Tribunes kwamen er pas in 1911; een overdekt met zitplaatsen en aan de overkant een met staanplaatsen. In 1916 kwamen er ook aan de korte zijden tribunes. Het geld voor deze tribunes kwam van Wim Eggerman, zakenman en voorzitter van de club.

Door de successen van Ajax in de jaren dertig werd dit stadion te klein. Elke wedstrijd kwamen er meer mensen, tijdens de laatste wedstrijd tegen Feyenoord was het zelfs zo druk, dat er geen corners genomen konden worden omdat er mensen in de weg stonden. Bij die wedstrijd waren 15.000 toeschouwers aanwezig. Op 9 december 1934 verhuisde Ajax naar stadion De Meer.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]