Het Pleintje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Het Pleintje
Genre Fictie
Speelduur 45 minuten
Regie Juul Claes
Scenario Jan Matterne
Muziek Pieter Verlinden
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Productie
Producent Winnie Enghien
Uitzendingen
Start 1986
Einde 1987
Afleveringen 27
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Het Pleintje is een Vlaamse televisieserie naar een idee en scenario van Jan Matterne. De reeks werd gemaakt door de openbare omroep BRT. Ze liep drie seizoenen lang, van 1986 tot 1987. Er werden in totaal 27 afleveringen gemaakt.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Seizoen 1[bewerken]

De reeks speelt zich af op een pleintje, met aan de ene zijde een kerk van pastoor Pol Sickx en zijn koster Felix Piepermans en het café De Elfurenmis van Poliet Peck. De progressievere kant van het pleintje met schilder Karel Peers en de werkloze Barbara Vink komen niet zo goed overeen met de liberale kant van het pleintje, waar vrederechter Aristide de Lesseweg, zijn broer Boniface, griffier Bernard Aerts zich ophouden in het vredegerecht en het café De Oude Griffie van Bertha Bank. Daarnaast zijn er nog kruideniers Gust en Millie Kerdoens die zich wat neutraal moet opstellen, postbode Harry Stoffels en zijn gezin en politieman Gerard Briers en zijn gezin. De hele serie drijft op de rivaliteit tussen de vier groepen.

Bij start van de serie krijgt Het Pleintje een cameraploeg over de vloer. Zij maken een documentaire over het charmerende plein dewelke zal worden uitgezonden op de nationale televisie. De presentator van de documentaire - Jan Matterne - introduceert de bewoners en de bezienswaardigheden zoals de kerk en het schilderij "De Rechtvaardige Vrederechters" dat zich in het vredegerecht van Aristide Delessewege bevindt.

De eerste zaak in de serie die in de rechtbank wordt behandeld, is een dispuut tussen politieman Gerard Briers en diens buurman Harry Stoffels, een postbode, waarbij de geiten van Briers de bloemen van Stoffels hebben opgegeten. De katholieke Harry is getrouwd met Emmy en ze hebben samen twee kinderen: de ongeveer vijftienjarige Nico en Nicole die enkele jaren ouder is. Koster Felix Piepermans start het gerucht dat Nicole zwanger zou zijn van Luc Briers, zoon van Gerard. Dit is een schandaal, niet enkel omdat het koppel niet getrouwd is, maar ook omdat zij katholiek is en hij niet. Wanneer de zwangerschap wordt bevestigd, moeten priester Pol Sickx en vrederechter Aristide zich met de zaak bemoeien en de families ervan overtuigen dat "een gemengd huwelijk" noodzakelijk is. Nicole en Luc huren een kamer boven de winkel van Gust en Millie Kerdoens, maar kunnen de huur niet betalen. Verder is het ook duidelijk dat het koppel niet verliefd is. Luc wil naar de universiteit en Nicole moet thuis blijven om de baby op te voeden die hij niet wil. Nicole wil dat hij bij haar blijft en solliciteert naar een - desnoods onderbetaalde - job om samen het kind op te voeden.

Aangezien zowel de familie Briers als Stoffels er financieel slecht voorstaan, kunnen Nicole en Luc geen bruidsjurk of smoking kopen. Daarom tracht Emmy zelf een jurk te maken, wat uitdraait op een mislukking. Gelukkig krijgt ze de hulp van kleermaker en onheilsvoorspeller Fons die zijn diensten gratis aanbiedt om de jurk zo goed mogelijk te redden. Luc is genoodzaakt een smoking te huren. Omdat hij niet wil trouwen, veinst hij dat hij zijn enkel heeft verzwikt. Gerard staat er op dat zijn zoon wel trouwt en scheurt de broek. Door deze vertraging arriveert het koppel laattijdig in de kerk en is de priester reeds vertrokken. Omdat men hem niet kan bereiken, wordt de trouw en het aanpalende feest afgelast. Hierdoor ontstaat een tweede dispuut. Harry klaagt Gerard aan omdat laatste verantwoordelijk zou zijn voor de annulering en dusdanig alle facturen moet betalen. Gerard klaagt Harry aan omdat hij verantwoordelijk zou zijn. Aristide, geen fan van de katholieke kerk, overtuigt beiden om de priester aan te klagen. Het is omdat hij is vertrokken, de bruiloft en feest werden afgelast. Het is op dat punt dat Luc verklapt dat hij zijn enkel niet verzwikte en dat Boniface, de broer van Aristide, met dit idee op de proppen kwam. Dit leidt tot een verdict waarbij Gerard aan Harry slechts 1 Belgische frank morele schadevergoeding moet betalen.

Gust is er zeker van dat zijn vrouw Millie een affaire heeft met haar leraar Spaans. Dit wordt bevestigd nadat zij door hem werd gevraagd om als tourgids te werken en nooit meer terugkeert. Gust krijgt medelijden met Nicole nadat Luc haar heeft laten zitten. Hij biedt haar een job aan in de winkel.

Kunstschilder Karel Peers is verliefd op Barbara Vink. Ook Gentil Bers, een politici die zorgt voor zijn veeleisende gehandicapte moeder, heeft een oogje op Barbara. Barabara heeft interesse in beide heren, maar wil geen relatie omdat ze aan leukemie lijdt, wat ze angstvallig verborgen houdt. Ze wil een alternatieve behandeling, maar is uiteindelijk toch genoodzaakt om een meer conventionele methode te volgen. Het is in deze periode dat ze regelmatig bezoek krijgt van priester Sickx dewelke uiteindelijk bekent verliefd te zijn op Barbara. Om te vermijden dat hij als priester wordt geschorst, beslissen beide om de verboden relatie te stoppen. Echter, de extreem katholieke Seraphine Sap is achter de relatie gekomen, hoewel ze het niet kan bewijzen. Seraphine is niet echt gelukkig met de breeddenkende moderne priester dus tracht ze hem zoveel mogelijk te bespioneren. Ze licht de bisschop in over het doen en laten van Sickx en geeft advies hoe een traditionele priester zaken zou oplossen.

Aristide voelt zich aangetrokken tot Aurelia Bank, dochter van Bertha die de chique taverne "De Oude Griffie" uitbaat. Deze zaak wordt vooral bezocht door de rijkere klasse zoals griffier Bernard Aerts. Hij is getrouwd met de kuiszieke Justine dewelke een zenuwinzinking krijgt en met de noorderzon verdwijnt. Aurelia heeft geen interesse in Aristide en omschrijft hem als "een varken met de nek van een stier". Ze vindt het ook niet leuk dat Aristide zijn broer Boniface steeds openlijk kleineert en hem "een pleisteren tuinkabouter" noemt. In het begin doet Aurelia wel alsof ze ook gevoelens heeft voor Aristide, maar dat is enkel omdat hij een goede klant is die regelmatig een tournee generale geeft. Later beslissen zij en Boniface om een schijnrelatie op te starten enkel om Aristide te pesten.

Op een dag ontdekken Felix en Seraphine dat het schilderij "De Rechtvaardige Vrederechters" oorspronkelijk eigendom was van de kerkfabriek. De originele titel van het werk is "De Pauselijke Nuntius". De grootvader van Aristide, ook een vrederechter, beval de toenmalige priester op zijn sterfbed om het schilderij te schenken aan de familie Delessewege. De katholieken starten nu een rechtszaak op om de eigendomsakte in vraag te stellen gezien de schenking onder dwang gebeurde. Echter wordt de zaak toegewezen aan Aristide zelf die het dossier classificeert. Enkele dagen later wordt het schilderij gestolen, vermoedelijk door Karel Peers. Echter wordt het schilderij nooit gevonden en is de zaak daardoor ook nooit opgelost geraakt.

Seizoen 2[bewerken]

(nog aan te vullen)

Waardering[bewerken]

Ondanks Het Pleintje zeer hoge kijkcijfers kende van gemiddeld 2.550.000 kijkers, werd de reeks slecht onthaald door professionele critici van diverse weekbladen die de serie de grond inboorden. Het ging zelfs zo ver dat Jan Matterne na enkele weken opdracht kreeg van de dienst Drama om het script drastisch te herbekijken. Pittig detail is dat op dat ogenblik de kijkcijfers nog niet gekend waren. Het is zelfs omwille van die critici dat de dienst Drama zo onder druk werd gezet, dat zij uitendelijk beslisten om de serie te stoppen.[1][2]

Het hoge aantal kijkcijfers is ook wel te verklaren omdat er destijds slechts twee Vlaamstalige kanalen waren: BRT1 - op welke de serie werd uitgezonden - en het meer culturele BRT2 dat zo goed als geen kijkers had. Vandaar dat de serie eigenlijk enkel concurrentie had van de toenmalig te bereiken Nederlandse zenders.

In 2006 eindigde de reeks op de 62ste plaats van de 520 in "Humo's Prijs van de Kijker".[3]

Rolverdeling[bewerken]