Het meisje met de zwavelstokjes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het meisje met de zwavelstokjes
Illustratie van het meisje met de zwavelstokjes, 1899.
Auteur Hans Christian Andersen
Originele titel Den Lille Pige med Svovlstikkerne
Origineel verschenen in Dansk Folkekalender for 1846
Origineel gebundeld in Nye Eventyr
Uitgiftedatum 1845
Land Denemarken
Taal Deens
Genre sprookje
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Het meisje met de zwavelstokjes, Bertall

Het meisje met de zwavelstokjes (oorspronkelijke titel: Den Lille Pige med Svovlstikkerne) is een sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen. Het verscheen voor het eerst in december 1845, in de Dansk Folkekalender for 1846.[1] In de jaren daarna verscheen het meerdere malen opnieuw in verhalenbundels.[2]

Het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Op oudejaarsavond zwerft een meisje op haar blote voeten door de stad, haar schoenen is ze kwijtgeraakt. Alle mensen doen inkopen of zitten gezellig met zijn allen thuis in de warmte van het haardvuur. Het meisje moet echter buiten zwavelstokjes zien te verkopen, maar niemand wil er een. Ze durft niet naar huis te gaan zolang ze nog niet alle stokjes verkocht heeft.

Ze krijgt het ten slotte zo koud dat ze besluit zelf een stokje op te steken. Dan lijkt het of ze plotseling in een lekker warm huis zit, aan tafel in een leuk gezin. Dan wordt het weer koud en zit ze weer op straat. Vol hoop strijkt ze nog een stokje af, zodat ze het weer even warm heeft. Dit keer zit ze totaal ergens anders. Het meisje blijft stokjes afstrijken. Als ze het laatste stokje afstrijkt, ziet ze in de lucht boven zich ineens haar overleden grootmoeder. Het lichtje dooft, waarop het meisje met de zwavelstokjes meegaat met haar grootmoeder.

De volgende dag wordt ze op straat blauw en doodgevroren gevonden, maar met een glimlach om haar mond.

Bewerkingen[bewerken | brontekst bewerken]

Van het sprookje zijn sinds de jaren 30 van de 20e eeuw allerlei bewerkingen gemaakt, zowel animatie- als speelfilms. Een van de eerste verfilmingen (uit 1937) was in de serie Color Rhapsodies. Ook is het verhaal verwerkt als thema in diverse muzikale nummers, bijvoorbeeld op het album The Song is a Fairytale van Frederik Magle. Ook is het verhaal verwerkt in andere literatuur. Er zijn ook computerspellen op het verhaal gebaseerd.

  • Onder de titel 'Mijs met de zwavelstokjes' maakte Holland Opera in 2021 een operabewerking van het sprookje. Niek Idelenburg arrangeerde muziek van Vivaldi en Purcell en componeerde zelf o.a. 'Angry Match Girl' Voor deze compositie werd hij genomineerd voor de Buma Awards 2022.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie The Little Match Girl van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina Den lille Pige med Svovlstikkerne op de Deenstalige Wikisource.