Heuliez

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Heuliez is een Franse carrosseriebouwer uit Cerizay in het departement Deux-Sèvres.

Geschiedenis[bewerken]

Citroën DS Break 1975 (voorzien van een aantal niet originele details)

Het bedrijf is als rijtuigbouwer in 1920 opgericht door Adolphe Heuliez. In 1925 bouwde hij zijn eerste auto op basis van een Peugeot 177b. In 1932 bouwde hij zijn eerste carrosserie voor een bus. Heuliez kreeg grote bekendheid als constructiebedrijf door de productie van een stationwagen op basis van de Citroën DS in de jaren 1958 - 1975 (92.671 exemplaren).

Peugeot 206 CC

Misschien is Heuliez als merknaam wel het bekendst door de productie van autobussen (op basis van vooral Renault chassis) onder de bedijfsnaam Heuliez Bus. In 1998 nam Renault de meeste aandelen van dit onderdeel over. In 1999 werd Heuliez Bus ondergebracht bij Irisbus, het gezamenlijke productiebedrijf van Renault en Iveco, de vrachtauto-tak van de FIAT-Groep. In 2002 heeft Iveco alle aandelen van Irisbus overgenomen van Renault en is Heuliez Bus dus uitsluitend nog in handen van Iveco.

In oktober 2007 heeft Heuliez door de sterk teruggelopen productie van personenauto's surseance van betaling aangevraagd. In november 2013 is het faillissement uitgesproken.

Heuliez had vestigingen in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Slowakije, de Verenigde Staten, China, Zuid-Korea en Japan.

Producten[bewerken]

Opel Tigra TwinTop

Het meest geproduceerde model is de Peugeot 206 CC, waarvan innmiddels 350.000 exemplaren de productielijnen hebben verlaten.

Externe link[bewerken]