Heuliez

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Heuliez was een Franse carrosseriebouwer uit Cerizay die bestond tussen 1920 en 2013.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Citroën DS Break 1975 (voorzien van een aantal niet originele details)

Het bedrijf is als rijtuigbouwer in 1920 opgericht door Adolphe Heuliez. In 1925 bouwde hij zijn eerste auto op basis van een Peugeot 177b. In 1932 bouwde hij zijn eerste carrosserie voor een bus. Heuliez kreeg grote bekendheid als constructiebedrijf door de productie van een stationwagen op basis van de Citroën DS in de jaren 1958 - 1975 (92.671 exemplaren).

Peugeot 206 CC

Misschien is Heuliez als merknaam wel het bekendst door de productie van autobussen (op basis van vooral Renault-chassis) onder de bedijfsnaam Heuliez Bus. In 1998 nam Renault de meeste aandelen van dit onderdeel over. In 1999 werd Heuliez Bus ondergebracht bij Irisbus, het gezamenlijke productiebedrijf van Renault en Iveco, de vrachtauto-tak van de FIAT-Groep. In 2002 heeft Iveco alle aandelen van Irisbus overgenomen van Renault en is Heuliez Bus dus uitsluitend nog in handen van Iveco.

In oktober 2007 vroeg Heuliez wegens de sterk teruggelopen productie van personenauto's surseance van betaling aan. In november 2013 werd het faillissement uitgesproken.

Heuliez had vestigingen in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Slowakije, de Verenigde Staten, China, Zuid-Korea en Japan.

Producten[bewerken | brontekst bewerken]

Opel Tigra TwinTop

Het meest geproduceerde model is de Peugeot 206 CC, waarvan 350.000 exemplaren de productielijnen hebben verlaten.

In kleine serie geproduceerd door Heuliez[bewerken | brontekst bewerken]

Conceptauto's van Heuliez[bewerken | brontekst bewerken]

Peugeot 309 Break
Peugeot 607 Paladine

Heuliez was gespecialiseerd in het ontwerp en de productie van prototypen voor autofabrikanten. Heuliez ontwikkelde concepten en nieuwe technologieën in de carrosseriebouw, vooral op het gebied van te openen daken en zitsystemen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]