Irisbus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Irisbus
Oprichting 1999
Opheffing 2013
Oorzaak einde Naamsverandering
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Producten Autobussen, touringcars
Portaal  Portaalicoon   Economie
De Irisbus GX 127, hetzelfde type rijdt ook in Nederland bij Arriva
De standaard stads en streekbus van Irisbus, de Citelis, hetzelfde type rijdt ook in Nederland bij Arriva
De Crossway, hetzelfde type rijdt ook in Nederland bij Arriva

Irisbus was van 1999 tot en met 2013 een Franse busfabrikant, gevestigd in de Franse stad Lyon met kantoren in Turijn, Italië, Watford en Mainz. Irisbus ontstond in 1999 uit een samenvoeging van de busdivisies van Renault en Iveco, die op hun beurt al een samenvoeging van vele merken waren. Binnen de Renault busdivisie vonden merken als Saviem, Chausson, het Spaanse Barreiros en Berliet een thuis, later werden het Franse Heuliez, het Tsjechische Karosa en het Hongaarse Ikarus overgenomen.

De busdivisie van Iveco bestond uit de busafdelingen van Fiat, OM, Magirus-Deutz en Pegaso. Dit werd later gecomplementeerd met het Italiaanse Renzo Orlandi.

Irisbus is tegenwoordig een belangrijke speler op de Europese busmarkt. In 2001 nam Iveco de aandelen van Renault VI over. Sindsdien is Irisbus voor honderd procent in handen van Iveco.

Het bedrijf ontwikkelt en assembleert diverse bussen van verschillende lengtes, voor openbaar vervoer en touringcarvervoer. In Nederland heeft vervoerder Arriva sinds 2007 een aantal midi-Irisbussen in haar wagenpark. De bussen zijn van het type Heuliez GX 127, en hebben wagenparknummers 6030 t/m 6045.

In België heeft de TEC de vervoersmaatschappij van Wallonië een groot aantal Irisbussen in haar wagenpark, waaronder enkele bussen van het type Irisbus Agora, enkele bussen van het type Irisbus Citelis, enkele van het type Irisbus Arway en enkele van het type Irisbus Crossway[1].

In mei 2013 op de 60e UITP-congres in Genève werd bekendgemaakt dat de naam Irisbus eind 2013 zal gaan verdwijnen. Om meer uit te kunnen breiden naar vooral Zuid-Amerikaanse landen werd de naam Iveco Bus gekozen als opvolger van Irisbus.[2] Met de opvolging zijn ook verschillende modellen uit productie genomen. Alleen de Irisbus Crossway en de Irisbus Magelys zijn meegenomen naar het nieuwe bedrijf.

Modellen[bewerken]

De bussen van Irisbus zijn in te delen in de volgende klassen:

City[bewerken]

In de City-klasse vallen de volgende modellen bussen die momenteel in de catalogus staan van Irisbus:

Intercity[bewerken]

In de Intercity-klasse vallen de volgende modellen bussen die momenteel in de catalogus staan van Irisbus:

Tourism/Grand Tourism[bewerken]

In de Tourism/Grand Tourism-klasse vallen de volgende modellen bussen die momenteel in de catalogus staan van Irisbus:

Minibus[bewerken]

In de Minibus-klasse vallen de volgende modellen bussen die momenteel in de catalogus staan van Irisbus:

Externe links[bewerken]