Opérateur du Transport de Wallonie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Opérateur du Transport de Wallonie
Opérateur du Transport de Wallonie
Een bus van Transport en Commun voor station Aarlen
Algemene informatie
Land Vlag van België België
Hoofdvestiging Jambes, Namen
Website
Exploitatie
Aantal reizigers 158,5 miljoen
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Economie
Busstation van TEC in Jemeppe-sur-Meuse
Tram in het metrostation Parc in Charleroi. Ongeveer één derde van het trampark is nog in de oude SNCV-kleuren geschilderd.

TEC, afkorting van Transport en commun, vanaf 1991 tot en met 31 december 2018 ook wel Société Régionale Wallonne du Transport (SRWT), of sinds 1 januari 2019 Opérateur du Transport de Wallonie (OTW) is een vervoerbedrijf dat stads- en streekvervoer exploiteert in Wallonië in opdracht van het Waals Gewest.

Met 1543 voertuigen (+ 533 van exploitanten) worden jaarlijks 158,5 miljoen reizigers vervoerd.

De OTW is voortgekomen uit het Waalse deel van de NMVB/SNCV en fusies met de stadsvervoerbedrijven van Verviers (STIV), Luik (STIL) en Charleroi (STIC).

Het bedrijf vervoert voornamelijk per bus. In de omgeving van Charleroi exploiteert de OTW ook trams, deels op een premetrotracé. Daarnaast exploiteert TEC ook een kabelspoorweg in Spa.

In tegenstelling tot De Lijn opereerden de verschillende entiteiten tot en met 31 december 2018 bij de SRWT zelfstandiger. Zo leggen zij zelf de tarieven vast en hebben alle een eigen website. Per 1 januari 2019 zijn door een hervorming de vijf entiteiten gefuseerd. Tegelijkertijd werd de naam gewijzigd en het aantal directies gereduceerd. Een deel van de buslijnen van de OTW wordt door onderaannemers of exploitanten uitgebaat. De grootste exploitantenholding in Wallonië is EBH.

Geschiedenis Luik en Verviers[bewerken | brontekst bewerken]

Schema historische trammaatschappijen

Onderdelen TEC[bewerken | brontekst bewerken]

Vervoerbewijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Biljetten en Kaarten[bewerken | brontekst bewerken]

De TEC maakt enerzijds gebruik van papieren biljetten (één enkele rit) en anderzijds van een magneetstripkaart (meerdere ritten). De biljetten evenals de kaarten kunnen op de bussen van de TEC worden gekocht (met uitzondering van de Multi8-kaart). Er wordt geen hogere prijs aangerekend bij het kopen van het biljet op de bus ten opzichte van de voorverkoop van biljetten.

De TEC kent drie verschillende formules, afhankelijk van het aantal zones dat men doorkruist en welke bus men neemt: Next (1 of 2 zones), Horizon (meer dan 2 zones, maar niet geldig op de Express-lijnen) en Horizon + (geldig op het gehele netwerk). De geldigheidsduur van het biljet is afhankelijk van de gekozen formule: 60 minuten (Next) of 90 minuten (Horizon, Horizon +). Naast de biljetten voor één enkele rit zijn er eveneens biljetten voor 1 of 3 dagen te verkrijgen.

Er zijn 2 verschillende kaarttypes bij de TEC. De Multi8-kaart voor korte afstanden (formule Next) en de Multiflex-kaart die voor alle ritten (zowel korte als lange) kan gebruikt worden. Bij het opstappen op de bus dient men de Multiflex-kaart in het ontwaardingsapparaat te steken en de toepasselijke formule te kiezen (Next, Horizon of Horizon +).

Abonnementen[bewerken | brontekst bewerken]

De TEC kent eveneens verschillende abonnementen. De prijs van de abonnementen verschilt enerzijds van de leeftijd (jonger dan 12 jaar, 12-24 jaar, 25-64 jaar en 65 jaar en ouder) en van de formule die men kiest (Next, Horizon of Horizon +).

Sinds 1 juli 2013 dienen eveneens 65-plussers te betalen voor een rit met de TEC. Zij kunnen echter gebruikmaken van een speciaal abonnement voor 65-plussers welke € 36,00 per jaar kost, ongeacht de formule. Dit abonnement is gratis voor 65-plussers met een bescheiden gezinsinkomen (gekoppeld aan het statuut verhoogde tegemoetkoming).

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie TEC-SRWT van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.