CNH Industrial

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
CNH Industrial N.V.
Beurs NYSE: CNHI
Grootaandeelhouders Exor
Oprichting 2013
Sleutelfiguren Suzanne Heywood, voorzitter
Hubertus M. Mühlhäuser, CEO
Hoofdkantoor Amsterdam
Producten -landbouwwerktuigen
-bedrijfsvoertuigen
-bouwwerktuigen
-financiering
Omzet/jr US$ 29,7 miljard (2018)
Winst/jr US$ 1,4 miljard (2018)
Website (en) www.cnhindustrial.com
CASE STX480.jpg
Portaal  Portaalicoon   Economie

CNH Industrial N.V. is op 29 september 2013 tot stand gekomen door een fusie van CNH Global N.V. en Fiat Industrial S.p.A. Het internationale bedrijf maakt machines voor de agrarische sector, de bouw- en transportsector. CNH Industrial zetelt wegens fiscale redenen in Nederland. In 1999 was CNH Global N.V. voortgekomen door het samen gaan van Case IH en New Holland.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Op 29 september 2013 werd de fusie van Fiat Industrial S.p.A. en CNH Global N.V. afgerond. In 2014 bereikte de combinatie een omzet van US$33 miljard.[1] Bij het bedrijf werken ongeveer 70.000 medewerkers verdeeld over 64 productielocaties.[1] De producten worden verkocht onder 12 merknamen in 190 landen.

De belangrijkste afzetmarkt is Europa waar ongeveer de helft van de omzet wordt behaald.[1] Ongeveer een derde van de verkopen wordt gerealiseerd in de landen die behoren tot de NAFTA. De rest wordt in ongeveer gelijke delen behaald in Zuid-Amerika en het Verre Oosten.

De belangrijkste aandeelhouder van CNH Industrial is Exor met 27% van de gewone aandelen en 42% van het stemrecht. Exor is een beleggingsmaatschappij van de familie Agnelli. De aandelen van het bedrijf staan genoteerd op de New York Stock Exchange en Borsa Italiana.

De voertuigen en materieel van CNH worden vooral gekocht door gebruikers in de agrarische sector, de transport- en bouwsector. Verder levert het bedrijf onderdelen aan andere fabrikanten van vrachtwagens en schepen. CNH heeft een afdeling die klanten helpt bij de financiering van de aanschaffingen.

Agrarische markt
Deze afdeling maakt voertuigen en materieel. Deze worden ook verkocht aan bedrijven buiten de agrarische sector. Op de agrarische markt is CNH de tweede speler na Deere & Company (bekend van het merk John Deere).
Transport
Iveco (van Industrial VEhicle COrporation) is een producent van vrachtauto's en autobussen.
Bouwsector
Zowel Case IH als New Holland hadden voor de overname al een divisie voor machines die gebruikt worden in de bouw. Samen zijn de drie merken van CNH goed voor de derde plaats, na Caterpillar Inc en Komatsu.
Financiering
CNH Financial Services biedt diverse betalingsmogelijkheden aan voor klanten van het bedrijf.

In september 2019 maakte het bedrijf bekend de activiteiten te gaan opsplitsen.[2] In 2021 gaan de de vrachtwagen-, bus- en aandrijflijnbedrijfsonderdelen separaat verder. Hieronder vallen de merken Iveco, Iveco Bus, Heuliez en FPT Industrial. De agrarische, bouwgerelateerde en speciale voertuigen, volgens CNH de Off-Highway-activiteiten, meer de merken Steyr, New Holland, Case, Magirus en Astra, gaan als zelfstandige eenheid verder.[2] Zou deze tweedeling in 2018 al hebben bestaan dan had ‘Off-Highway’ een omzet van 15,6 miljard euro, waarvan 75% gerelateerd aan de landbouwsector. Het in de toekomst beursgenoteerde bedrijf ‘On-Highway’ zou een jaaromzet van 13,1 miljard euro hebben behaald.[2]

Huidige merken[bewerken | brontekst bewerken]

Merken uit het verleden[bewerken | brontekst bewerken]

Doordat zowel New Holland als Case IH ook beide bedrijven waren die door fusies en/of overnames zijn ontstaan, zijn de volgende merken opgegaan in het huidige bedrijf.


Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]