Hilvertshof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hilvertshof
Hilvertshof entree Kerkstraat
Hilvertshof entree Kerkstraat
Locatie Hilversum, Nederland
Eigenaar Kroonenberg Groep
Openingsdatum 25 maart 1973
Winkels
Oppervlakte 24.000 m²
Verdiepingen 3 + 2 parkeerverdiepingen
Aantal winkels ca. 35
Parkeergelegenheid Ja, beheerd door Q-Park
Officiële website

Hilvertshof is een overdekt winkelcentrum met meerdere verdiepingen in het centrum van de Noord-Hollandse plaats Hilversum. Het winkelcentrum kent circa 35 winkels waaronder een grote supermarkt en een Primark.

Geschiedenis[bewerken]

Op 25 maart 1973 werd winkelcentrum Hilvertshof officieel geopend door burgemeester P.J. Plateel. Het 'koop- en kijkpaleis' telde ongeveer 85 winkels op een oppervlakte van 20.000 m². Hilvertshof claimt het eerste overdekte winkelcentrum van Nederland te zijn geweest, een maand later opende winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht. Delta Lloyd, WestlandUtrecht Bank en Matser BV investeerden veertig miljoen gulden in het project. In het oog springende onderdelen van het complex zijn de klimaatregeling per winkel, de luchtbruggen naar de Vroom & Dreesmann, de buitenroltrap aan de Groest en de parkeerdekken voor ruim 200 auto's.

Sinds de opening is Hilvertshof drie keer grootschalig verbouwd. Midden jaren '90 maakte bruin/groene vloertegels en open plafonds plaats voor een luxere uitstraling, mede door grote licht armaturen, glazen liften en marmeren vloertegels.

Sinds januari 2001 is de Kroonenberg Groep eigenaar van het winkelcentrum. In 2001 kreeg de gevel van het winkelcentrum een facelift. De ingangen Groest, Zeedijk en Kerkstraat werden voorzien van grote glaswanden en nieuwe automatische schuifdeuren. Een groot deel van de roltrappen werd vervangen en de luchtbehandelingsinstallatie vernieuwd. In 2015 is de meest recente grootschalige renovatie van het winkelcentrum gestart naar ontwerp van architect Rijnboutt. Licht, lucht en ruimte zijn daarin de belangrijkste veranderingen. Harde vierkante vormen hebben plaats gemaakt voor ronde vormen met veel glas. Ook is een aantal vloeren opengebroken, waardoor hoogte en licht gecreëerd is.[1] Roltrappen en liften zijn verplaatst, en hebben de ingangen Groest en Kerkstraat een nieuwe look gekregen.[2] De metamorfose van het winkelcentrum heeft het mogelijk gemaakt dat verschillende retailers grotere winkels kunnen huren, zoals H&M, Zara en Primark. Op 13 juni 2017 is het vernieuwde winkelcentrum officieel geopend door Burgemeester Pieter Broertjes.[3]