Hoehnel's kameleon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoehnel's kameleon
Lizard kenya.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Iguania (Leguaanachtigen)
Familie:Chamaeleonidae (Kameleons)
Geslacht:Chamaeleo
Soort
Chamaeleo hoehnelii
Steindachner, 1891
Afbeeldingen Hoehnel's kameleon op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Hoehnel's kameleon op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Hoehnel's kameleon[1] (Chamaeleo hoehnelii) is een hagedis uit de familie kameleons (Chamaeleonidae).[2] De soort staat ook wel bekend onder de naam helmkameleon. De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Franz Steindachner in 1891. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Chamael(e)on höhnelii gebruikt. De soortaanduiding is een eerbetoon aan de Oostenrijkse marine-officier en ontdekkingsreiziger Ludwig von Höhnel.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Deze kameleon heeft een verhoogde kam op de achterzijde van de kop, hoewel deze bij sommige andere soorten veel groter wordt, zoals de jemenkameleon (Chamaeleo calyptratus). De lengte is ongeveer 20 tot 25 centimeter, vrouwtjes blijven kleiner en worden 15 tot 20 cm en hebben een beduidend kleinere kam. De kleuren variëren van olijfgroen tot bruin, mannetjes hebben vaak ook blauwe of gele kleuren, er is echter veel variatie.

Algemeen[bewerken]

Hoehnel's kameleon leeft in begroeiing als struiken, hagen maar ook in tuinen en klimt niet al te hoog. De soort leeft in Kenia en Oeganda, in savannen, berghellingen en hoogvlaktes. De nacht- en dagtemperaturen lopen hier sterk uiteen, 's nachts ongeveer 10 graden, overdag rond de 25 graden. Ook de luchtvochtigheid is hoog, de kameleon is gevoelig voor uitdroging. Het voedsel bestaat uit kleine ongewervelden als insecten. Hoehnel's kameleon is eierlevendbarend en het aantal jongen verschilt sterk; 5 tot 20 in een periode van 5 tot 6 maanden. Deze soort wordt soms aangeboden in de dierenhandel, maar ervaring is gewenst en het kweken van meerdere generaties is moeilijk.

Bronvermelding[bewerken]