Hoeksche Waard (eiland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Aagiesen (overleg | bijdragen) op 25 jan 2008 om 15:47.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Provincievlag

De Hoeksche Waard

De Hoeksche Waard

Provincie Zuid-Holland
Gemeenten Binnenmaas
Cromstrijen
Korendijk
Oud Beijerland
Strijen
Oppervlak
- Water
323,74 km²
km²
Inwoners
- Dichtheid
85.699
265/km²
Belangrijkste verkeersaders A29,N217
Netnummer 0186 / 078
Postcodes 3260-3299
COROP-gebied Groot-Rijnmond
Webadres www.hoeksche-waard.nl

De Hoeksche Waard wordt door velen beschouwd als één van de Zuid-Hollandse eilanden, maar ook als een waard. De Hoeksche Waard wordt door het Spui gescheiden van Voorne-Putten, door de Oude Maas van IJsselmonde en door de Dordtsche Kil van het Eiland van Dordrecht. Het brede Haringvliet en het Hollands Diep vormen de barrière naar Goeree-Overflakkee en het vasteland van Noord-Brabant. Het Vuile Gat vormt in het zuidwesten de scheiding met het eilandje Tiengemeten.

IJsselmonde en het Eiland van Dordrecht zijn met de Hoeksche Waard verbonden door middel van tunnels (resp. de Heinenoordtunnel en de Kiltunnel). Via de Haringvlietbrug kunnen Goeree-Overflakkee en Noord-Brabant worden bereikt. Voorne-Putten en Tiengemeten zijn alleen per veerpont bereikbaar. Het veer naar Voorne-Putten vaart tussen Nieuw-Beijerland en Hekelingen. Fietsveren varen tussen Oud-Beijerland, Beerenplaat en Rhoon en tussen Puttershoek en Zwijndrecht. Over het eiland loopt een deel van de A29 en mogelijk in de toekomst een deel van de A4.

De Hoeksche Waard ontstond na 1421 toen de Sint Elisabethsvloed het gebied overstroomde en de waterlopen in het deltagebied drastisch veranderde. Daarvoor hoorde het oostelijk deel bij de Groote of Hollandsche Waard, en het westelijk deel bij het voormalige eiland Putten. Na deze overstroming waren alleen de polders Munnikenland en Sint Anthoniepolder en enkele dijken nog over. In de Sint Anthoniepolder staat nog een kerkje dat tussen 1300 en 1400 is gebouwd. De naam Hoeksche Waard is afgeleid van de ambachtsheerlijkheid Hoecke, het tegenwoordige Puttershoek.

De bedijking van de Hoeksche Waard vond in hoofdzaak plaats tussen 1538 en 1653. In de anderhalve eeuw daarna werden nog wat gorzen langs het Haringvliet en het Hollands Diep bijbedijkt. In de laatste 200 jaar is aan de omvang van het eiland dus niet veel veranderd. Alleen langs het Hollands Diep zijn er nog wat strookjes ingepolderd.

In de Romeinse tijd stroomde de Maas waar nu de Binnenbedijkte Maas (Binnenmaas) ligt.

Polders

De Hoeksche Waard bestaat uit ca 60 polders. Er zijn een vijftal ringpolders; de Sint Anthoniepolder (1357), de Munnikenpolder (1411), de Heinenoordse polder (1437), de polder Oud Korendijk (1439), en de polder Oud-Piershil (1524). Alle andere polders zijn op deze oude polders aangehaakt. De Eendrachtspolder uit 1653 was de laatste grote polder die werd bedijkt. In de eeuwen daarna werden alleen nog smalle stroken land bedijkt, voornamelijk langs het Haringvliet en het Hollands Diep. Bijna alle dijken zijn nog aanwezig in het landschap van de Hoeksche Waard.

Een aantal jaartallen van inpoldering:

  • polder Oud Korendijk (1439)
  • polder Oud-Piershil (1524)
  • polder Het Westmaas Nieuwland (1539)
  • Nieuw-Cromstrijense polder (1602)
  • polder Klein-Zuid-Beijerland (1615)
  • Numanspolder (1642)

Gemeenten

Op 1 januari 1984 vond een gemeentelijke herindeling plaats. De gemeenten Binnenmaas, Cromstrijen en Korendijk ontstonden en de grenzen van de andere gemeenten veranderden iets. In 2004 werd door de provincie Zuid Holland een nieuwe gemeentelijke herindeling voorgesteld. De zes gemeenten zouden dan samen opgaan in één gemeente Hoeksche Waard. Inmiddels is dit voorstel afgeblazen, mede naar aanleiding van referenda hierover in een aantal gemeenten. Er is sindsdien wel een Commissie Hoeksche Waard, die zich met regionale vraagstukken bezighoudt.
Sinds 1 januari 2007 zijn Binnenmaas en 's-Gravendeel samengevoegd tot de nieuwe gemeente Binnenmaas.
De gemeenten in de Hoeksche Waard zijn nu:


Muziekleven binnen de Hoeksche Waard

In de Hoeksche Waard zijn er tal van muziekverenigingen te vinden. Bijna elk dorp heeft zijn eigen vereniging. Op sommige dorpen zijn er zelfs meerdere te vinden. Ook wordt er door deze verenigingen elk jaar samen een wedstrijd georganiseerd. Door het grote aantal orkesten is dit festival verdeeld in 2 wedstrijden elk naar niveau van de verenigingen. Deze wedstrijd werd in 2007 gewonnen door NLS ´s Gravendeel in de basisklasse en door Crescendo Zuid-Beijerland in de Topklasse.


Een aantal plaatsen in de Hoeksche Waard:


Goudswaard - 's-Gravendeel - Heinenoord - Klaaswaal - Maasdam - Mijnsheerenland - Nieuw-Beijerland - Numansdorp - Oud-Beijerland - Piershil - Puttershoek - Westmaas - Strijen - Strijensas - Zuid-Beijerland

Externe link

Geschiedenis van de Hoeksche Waard
Hoeksche Waard
Hoeksche Waard 0186 startpagina
Radio Hoeksche Waard