Holden Sunbird

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Holden Sunbird
LX Sunbird uit 1976.
Bedrijf General Motors
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Merk Holden
Vlag van Australië Australië
Type Sunbird
Productiejaren 1976-1980
Koetswerkstijl
- 4-dr Sedan
- 3-dr Hatchback
Voorganger Holden Torana
Opvolger - Holden Commodore
- Holden Camira
Motor
1,9 L 4-cil.
Overbrenging
- man. 4 vers.
- auto. 3 vers.
UC Sunbird.
Portaal  Portaalicoon   Auto

De Holden Sunbird was een middenklasse-model van de Australische autobouwer Holden dat van 1976 tot 1980 geproduceerd werd. De Sunbird verscheen in twee generaties.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

LX-serie[bewerken | brontekst bewerken]

De Holden Sunbird werd in 1976 gelanceerd en was een afsplitsing van de eerder dat jaar geïntroduceerde Holden Torana. Die Torana was te bekomen met vier-, zes- en achtcilindermotoren. De viercilinderversie werd herzien en opnieuw gelanceerd als de Holden Sunbird. Visueel verschilde het model van de Torana met een ander radiatorrooster en aparte verchroomde wieldoppen. De Sunbird was in slechts één uitvoering te verkrijgen met keuze tussen een manuele vier- en een automatische drieversnellingsbak.

UC-serie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1978 verscheen de nieuwe Holden Sunbird van de UC-serie. Deze keer waren er drie uitvoeringen, de basisversie, de SL en de SL/E. Het model had dezelfde 1,9 L motor van Opel-origine als de LX-Sunbird. Latere modellen hadden ook een 1,9 L Starfire-motor. Visueel verschilde de nieuwe Sunbird met vierkante koplampen en een gestroomlijnder voorfront. In 1979 werd de hatchback-variant geschrapt waardoor enkel nog de sedan overbleef. De laatste daarvan werd in september 1980 gebouwd. De opvolger was eerst de Holden Commodore en vanaf 1982 de nieuwe Holden Camira.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]