Holden VE

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Holden VE
VE Commodore Omega Sedan.
Bedrijf General Motors
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Merk Holden
Vlag van Australië Australië
Type VE
Productiejaren 2006-2013
Productieaantal 520.000+
Voorganger Holden VZ
Opvolger Holden VF
Verwant
Soortgelijk
Assemblage Elizabeth (Zuid-Australië)
Motor
3565cc Alloytec V6
3565cc Alloytec 195 V6
5967cc Gen IV V8
Vermogen in pk 241/262
362
Koppel 325/340
510 Nm
Overbrenging
man. 6 vers.
auto. 4/5/6 vers.
Afmetingen (L×B×H) 4,894-4,9 x 1,899 x 1,476 m
Wielbasis 2915 mm
Massa 1690-1825 kg
Tankinhoud 73 l
Verbruik 10,9-14,4 l/100km
Portaal  Portaalicoon   Auto
VE Berlina Sedan.
Holden Commodore SS V

De Holden VE is de veertiende serie en vierde generatie van de Commodore-series van het Australische automerk Holden. De VE-serie was de eerste Commodore-serie die volledig in Australië was ontworpen en die niet gebaseerd was op een platform van het Duitse Opel. De serie was dan ook de duurste ooit voor het Australische merk. De ontwikkeling had meer dan 1 miljard Australische dollar gekost.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In het modellengamma werden de Commodore Executive en - Acclaim vervangen door de nieuwe Commodore Omega. Op basis van die Omega verscheen de Commodore SV6. De SV6 is een sportievere versie van zijn basis met een krachtigere variant van de V6-motor en standaard airco, een gemis in de Omega. Niet nieuw was de Commodore SS. De SS staat nog boven de SV6 bij de sportieve modellen, en heeft een 6 liter V8-motor van 362 pk. Op het hoogste schavot staat de Commodore SS-V. Dit sportieve topmodel voegt nog meer uitrusting toe aan de SS.

Naast de Commodore waren ook de Holden Berlina en de Holden Calais weer terug. De Berlina werd iets goedkoper gemaakt, maar blijft boven de Omega met extra uitrusting. Hetzelfde geldt voor de Calais. Op die Calais is ook de Calais-V gebaseerd. Dit is het topmodel van de VE-serie en heeft alle uitrusting die binnen de VE te verkrijgen valt. Boven deze Calais-V is Holdens WM-serie te vinden met de verlengde Holden Caprice en Holden Statesman.

In de VE-serie werden voorlopig enkel de sedans gelanceerd. De stationwagons (Executive, Acclaim, Berlina) en de Ute, Crewman en Adventra van de voorgaande VZ-serie blijven in productie.

De modellen uit Holdens VE-serie worden buiten Australië ook in Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en de landen van het Midden-Oosten verkocht. In die laatste twee markten zijn ze hernoemd tot Chevrolet Lumina. Ook zal de Commodore SS geëxporteerd worden naar de Verenigde Staten en daar als Pontiac G8 verkocht worden.

Modellen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Holden Commodore (VE) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.