Naar inhoud springen

Holland Festival

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Toth (overleg | bijdragen) op 9 feb 2015 om 04:39. (→‎Directeurs)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Bioscoopjournaal uit 1951: In het kader van het Holland Festival geeft onder enorme belangstelling van het publiek het Residentie Orkest, onder leiding van Willem van Otterloo, een uitvoering van een wals van Johann Strauss jr.: "G'schichten aus dem Wiener Wald". De vioolpartij in het coda wordt gespeeld door Theo Olof en Herman Krebbers.

Het Holland Festival (HF) is een internationaal festival voor theater, muziek, dans, opera, film en beeldende kunsten. Het festival vindt sinds 1947 jaarlijks plaats in juni en wordt gehouden in Amsterdam. In 2014 presenteert het Holland Festival van 1 t/m 29 juni 56 producties uit binnen- en buitenland die samen goed zijn voor 159 voorstellingen/concerten/evenementen.

Ontstaan

Het Holland Festival ontstond in de jaren na de Tweede Wereldoorlog waarin een enorm verlangen naar kunst ontstond. Het festival trachtte dit verlangen te stillen en binnen enkele jaren groeide het festival dan ook uit tot een instrument van artistieke uitwisseling tussen de podiumkunsten. Het festival was halverwege de twintigste eeuw voornamelijk een gezamenlijk project van Nederlandse orkesten, opera-, toneel- en dansgezelschappen. Met de komst van beroemde buitenlandse artiesten, zoals Elisabeth Schwarzkopf, Benjamin Britten en Igor Stravinsky en gastoptredens van vele andere internationale gezelschappen, betekende het niet alleen een extra stimulans voor de kunst in Nederland, ook daarbuiten werd gekeken naar de pioniersfunctie die het festival had verworven.

Het Holland Festival ziet zichzelf als een platform voor belangwekkende artistieke prestaties en ontwikkelingen, en als een initiator gericht op bijzondere producties en activiteiten, die niet door andere kunstinstellingen worden gerealiseerd. Het festival gaat daarbij samenwerkingen aan met instellingen en kunstenaars in elk continent, en bereikt daarmee een publiek van kenners en professionals tot incidentele liefhebbers, jong en oud, met cultureel diverse achtergronden.

Het HF heeft als doel deskundig grensverleggende ideeën te verspreiden, met het accent op vernieuwing, zonder de cultuurgoederen te verwaarlozen. Ook streeft het festival naar een inspirerende uitstraling op de podiumkunsten in binnen- en buitenland, waarbij klassieke en hedendaagse muziek, opera, klassiek en eigentijds theater, dans, theaterproducties, popmuziek, wereldmuziek, film en incidenteel presentaties van diverse beeldende kunstvormen de toon zetten.

Locaties

Locaties in Amsterdam vormen de hoofdmoot, zoals de Stadsschouwburg, Nationale Opera & Ballet (Stopera), Muziekgebouw aan 't IJ, het Concertgebouw, Carré, het Westergasfabriekterrein, Bimhuis, Frascati, het Oosterpark en andere locaties zoals het Compagnietheater, Theater Bellevue, EYE Film Instituut Nederland.

Het HF heeft zich in zijn geschiedenis vier functies toegeëigend. Ten eerste die van een blik op de rest van de wereld: internationale producties bieden het publiek een andere visie op ontwikkelingen elders in Europa, in Noord- en Zuid-Amerika, Azië of de Arabische wereld en geven daarmee ook een nieuw inzicht in de Nederlandse cultuur. Ten tweede die van accelerator: het festival stimuleert vernieuwingsdrift bij de makers en enthousiasme daarvoor bij het publiek. Ten derde die van risiconemer: het HF heeft een reputatie en vertrouwen opgebouwd bij publiek, politiek en media en kan daardoor artistieke risico's nemen die reguliere instellingen zich niet kunnen veroorloven. En tenslotte als link tussen de broedplaats en het professionele veld, tussen de kleine en grote zaal, tussen de onbekende en gevestigde orde, tussen publiek en de creatievelingen.

Directeurs

Bekende festivaldirecteuren waren Peter Diamand (1948–1965), Jaap den Daas (1965–1975), Ad 's-Gravesande (1983–1990), Jan van Vlijmen (1991–1997), Ivo van Hove (1998–2004) en Pierre Audi (2005–2014). Begin 2013 werd bekendgemaakt dat Pierre Audi na het festival van 2014 afscheid zou nemen als artistiek directeur. Zijn opvolger was de Britse Ruth Mackenzie, die in juni 2015 haar eerste festival hoopt te presenteren.

Externe link