Hoornblende

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoornblende
Hoornblende
Mineraal
Chemische formule Ca2(Mg,Fe,Al)5(Al,Si)8O22(OH)2
Kleur Zwart, groen of bruin tot groenbruin
Streepkleur Bruin of grijs
Hardheid 5 - 6
Gemiddelde dichtheid 3,23 kg/dm3
Opaciteit Opaak
Kristaloptiek
Kristalstelsel Monoklien
Lijst van mineralen
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Het mineraal ho(o)rnblende is een calcium-magnesium-ijzer-aluminium-inosilicaat met de chemische formule Ca2(Mg,Fe,Al)5(Al,Si)8O22(OH)2. Het is de meest voorkomende van de amfibolen.

Eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Het zwarte, groene of bruin tot groenbruine hoornblende heeft een glas- tot parelglans en een witte streepkleur. Het kristalstelsel is monoklien. De gemiddelde dichtheid is 3,23 en de hardheid is 5 tot 6.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van het mineraal hoornblende komt uit het Duits, en is een samenstelling van het Duitse "Horn", en het werkwoord voor "verblinden" of "bedriegen".

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Zoals andere amfibolen, komt hoornblende voor in stollings- en metamorfe gesteenten, zoals granieten respectievelijk schisten.

Hoornblende komt voor in de zandfractie van Nederlandse Kwartaire riviersedimenten onder andere van de Rijn. In de zware-mineraalanalyse zoals dat in Nederland bij de Rijks Geologische Dienst gedurende de tweede helft van de twintigste eeuw plaatsvond, wordt het mineraal ingedeeld bij de zogenoemde instabiele groep.[1] Er worden diverse variëteiten onderscheiden waaronder een die heel kenmerkend is voor Maaszanden die voor 400.000 jaar geleden zijn afgezet.[2][3]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]