Hostel (onafhankelijk bedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wombats City Hostel in München
Keuken Secret Garden Hostel in Krakau (Polen)
Hostel El Español Colonia del Sacramento (Uruguay)
Slaapzaal
Destino26 Hostel Montevideo (Uruguay)

Een hostel, ook nog wel jeugdherberg genoemd, is een vorm van accommodatie voor overnachting die min of meer vergelijkbaar met is met een hotel, maar waarbij vaak sprake is van meer gezamenlijk te delen voorzieningen (en dus minder privacy) zoals door alle gasten te gebruiken sanitair en slaapkamers of -zalen voor meerdere niet bij elkaar horende gasten. Ook anderszins kan sprake zijn van minder luxe-faciliteiten, waarmee de prijs voor een overnachting laag is.
Een groot onderscheid kan gemaakt worden tussen:

  • particuliere hostels: bedrijven zoals hier verder beschreven internationaal aangeduid als onafhankelijk (independent) en
  • de klassieke Jeugdherbergen welke via landelijke organisaties zijn aangesloten bij Hostelling International (zie hierover verder de pagina Jeugdherberg).

Een aparte groep 'hostels' wordt gevormd door de Nivon Natuurvriendenhuizen: "doe-het-zelf-hotels", die gerund worden door vrijwilligers en waar gasten verblijven op basis van zelfverzorging en een aantal faciliteiten, zoals keukens en sanitair delen.

Onafhankelijkheid[bewerken]

Evenals Hostelling international jeugdherbergen kunnen ook deze accommodaties aangesloten zijn bij een overkoepelend netwerk. Dit is bijvoorbeeld het geval in Canada, Republiek Ierland, het Verenigd Koninkrijk en ook apart in Schotland Het betreft hier wel puur nationale (of landelijke) organisaties en alle bedrijven worden toch onafhankelijk (independent) genoemd.[1][2][3][4][5]

Slaapzalen en -kamers[bewerken]

Veel hostels beschikken over verschillende soorten ruimtes om in te overnachten. Voor individuele reizigers en eventueel groepen zijn dan slaapzalen ingericht (voor bijvoorbeeld zes, acht of twaalf gasten), maar er kan ook gekozen worden voor een privé-kamer met maar enkele bedden.

Andere voorzieningen[bewerken]

Ook andere voorzieningen worden in veel hostels gedeeld. Er zijn bijvoorbeeld gezamenlijke toiletten, douches, wastafels en/of wasmachines. Ook is er soms een keuken waarvan alle gasten gebruik kunnen maken en als deze er niet is zijn er soms wel nog beperkte self-catering voorzieningen of er is sprake van deels zelfbediening: er is bijvoorbeeld gezorgd voor een ontbijtbuffet, maar de gasten zorgen zelf na afloop voor hun afwas.

Externe link[bewerken]