Hotel Management School Maastricht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hotel Management School Maastricht
Hotel Management School Maastricht
Algemeen
Locatie Maastricht
Opgericht 1950
Type Hoge Hotelschool
Personen
Leraren ca. 130
Leerlingen ca. 1350
Overig
Website http://www.hotelschoolmaastricht.nl
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Hotel Management School Maastricht (HMSM) is een van de zeven Hoge Hotelscholen in Nederland. De horecaopleiding op hbo-niveau is onderdeel van de Hogeschool Zuyd en is gevestigd in de buurt Limmel in het noordoosten van Maastricht. De school, de studentencampus en het bijbehorende teaching hotel zijn gehuisvest in Kasteel Bethlehem en een aantal op het landgoed gelegen paviljoens.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

1e huisvesting: Boschstraat 76

De Hotel Management School Maastricht is op 5 juni 1950 opgericht als Katholieke Hotelschool Maastricht en is daarmee de op een na oudste hogere hotelopleiding in Nederland. Het onderwijs werd opgezet naar het model van de hotelschool in Lausanne, dat uitging van een drietal toekomstige functies: het werk in de keuken, de bediening en de receptie. Het onderwijs ging van start op 28 september 1950 in het Grand Hôtel du Lévrier et de l’Aigle Noir aan de Boschstraat in het centrum van Maastricht. De driejarige opleiding telde in de beginjaren een honderdtal, uitsluitend mannelijke studenten. Op 1 januari 1953 werd de school erkend door het Rijk en pas vanaf dat moment ontving ze subsidiëring. Als gevolg van de Wet op het Voortgezet Onderwijs uit 1963 werd de hotelopleiding ingedeeld bij het hoger beroepsonderwijs en veranderde de opleiding haar naam in Katholieke Hogere Hotelschool Maastricht. In 1975 verwelkomde de Hogere Hotelschool de eerste groep vrouwelijke studenten (tegenwoordig zijn deze in de meerderheid). In 1986 werd de hbo-opleidingen vierjarig. Sinds 2001 vormt de opleiding een afzonderlijke faculteit van Hogeschool Zuyd. Inmiddels is het predicaat 'katholiek' in de naam verdwenen en is de aanduiding 'management' toegevoegd.

Huisvesting[bewerken | brontekst bewerken]

Kasteelinterieur in 1975

In 1953 kocht de nog jonge opleiding het vervallen Kasteel Bethlehem aan. Na een provisorische renovatie werden de studenten hier gehuisvest. Pas in 1969 kon het kasteel grondig worden gerenoveerd. Aanvankelijk deed Kasteel Bethlehem ook dienst als internaat. In de jaren 1970 werden enkele studentenflats gebouwd op de campus achter het kasteel en werd het hele hoofdgebouw ingericht als onderwijsgebouw. In de beginjaren bood de campus plaats aan alle studenten, later bleek dat door het groeiend aantal studenten niet meer mogelijk. Sinds 1985 wonen alleen de eerstejaarsstudenten op de campus. Het verplichte campusjaar is een belangrijk onderdeel van de opleiding.

In de loop van 2010 is Kasteel Bethlehem opnieuw gerenoveerd en verbouwd tot hotel. De buitenkant bleef onveranderd, maar de binnenkant werd ingericht als 'designhotel'. In het kasteel – thans aangeduid als Teaching Hotel Château Bethlehem - doen eerstejaarsstudenten hun eerste praktijkervaring op.

Onderwijs en organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderwijsgebouwen op de campus van de HMSM bij Kasteel Bethlehem

De Hotel Management School Maastricht is een onderwijsinstituut dat studenten opleidt voor managementfuncties in de horeca. Anno 2019 studeren ongeveer 1350 studenten aan het instituut[1] en worden jaarlijks zo'n 320 eerstejaars verwelkomd, afkomstig uit diverse landen. Er zijn ongeveer 130 medewerkers verbonden aan de opleiding. Het onderwijs vindt plaats in en rondom Kasteel Bethlehem, waar ook een viertal flats voor studentenhuisvesting staan (genoemd naar de nabijgelegen rivieren en beekjes Kanjel, Maas, Jeker en Geul). De onderwijsinstelling beschikt over een lectoraat, genaamd Gastronomy in Foodservice[1], met als lector Peter Klosse. Hij definieert gastronomie als 'de wetenschap van smaak en proeven'.[2]

De studentenvereniging van de HMSM heet SV Amphitryon en de leden worden 'Amphitryanen' genoemd. Afgestudeerden en leden van Amphitryon kunnen de titel 'Seigneur' of 'Dame du Château Bethlehem' verwerven. Voor afgestudeerde leden met uitzonderlijke verdiensten bestaat de titel 'Grand Seigneur' of 'Grande Dame du Château Bethlehem'.

Reputatie[bewerken | brontekst bewerken]

De school geniet nationaal en internationaal grote bekendheid.[3] In 2010 bestempelde de Keuzegids Hoger Onderwijs de Maastrichtse opleiding als de beste hotelschool van Nederland. Een jaar later kreeg de HMSM het Teken van Verdienste van de Gemeente Maastricht.

Bekende almumni van de HMSM zijn: Camille Oostwegel (oprichter van een reeks luxe hotels en restaurants), Toon Naber (voorzitter Koninklijke Horeca Nederland), Jack Jersey (zanger, muziekproducent), Toon Mans (politicus, bestuurder), Coen Masselink (general manager Shangri-La hotel in Doha, Qatar), Marc de Beer (general manager Hilton Wangfujing in Peking), Emmy Stoel (general manager Okura Hotel) en Anita Bos (general manager Amstel Hotel).

Zie de categorie Hotel Management School Maastricht van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.