Naar inhoud springen

Hr.Ms. Jan van Gelder (1937)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Geerlings' robot (overleg | bijdragen) op 20 sep 2018 om 17:41. (-/- spaties voor ref (verzoek op WP:VPB))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Vlag
Vlag
Hr.Ms. Jan van Gelder
Vlag
Vlag
Hr.Ms. Jan van Gelder tijdens de Tweede Wereldoorlog
Hr.Ms. Jan van Gelder tijdens de Tweede Wereldoorlog
Overzicht
Naamsein G, MV3, M803
Geschiedenis
Kiellegging 10 oktober 1936
Tewaterlating 27 maart 1937
In dienst gesteld 13 september 1937
Uit dienst gesteld 1962
Algemene kenmerken
Waterverplaatsing 525 ton
Afmetingen 55,8 x 7,9 x 2,x meter
Bemanning 45 koppen
Techniek en uitrusting
Machinevermogen 1600 pk
Snelheid 15 knopen
Bewapening 1 x 7,6 cm kanon
2 x 2 12,7 mm mitrailleur
40 zeemijnen
Portaal  Portaalicoon   Marine

De Hr.Ms. Jan van Gelder was een Nederlandse mijnenveger van de Jan van Amstelklasse, gebouwd door de scheepswerf Gusto uit Schiedam. De schepen van de Jan van Amstelklasse konden ook ingericht worden als mijnenlegger[1].

Op 1 oktober 1939 voer de Van Gelder in het Boomkensdiep bij Terschelling onder commando van luitenant-ter-zee der eerste klasse G.IJ.C. Fraser[2]. Het schip raakte door een explosie, veroorzaakt door een eigen mijn, bij het achterschip zwaar beschadigd. Bij dit incident verloren zes opvarenden het leven en raakten er zeven gewond. Het schip werd naar de rijkswerf in Den Helder versleept voor reparaties[3].

De Jan van Gelder was op het moment van het incident bezig met het afmaken een klus waarbij op 8 september 1939 Hr.Ms. Willem van Ewijck tegen een mijn dreef en zonk.[4]

De Jan van Gelder tijdens WO II

Tijdens de Duitse aanval op Nederland in 1940 bevond de Jan van Gelder zich in de haven van Den Helder. In de nacht van 10 mei 1940 maakte de Jan van Gelder samen met de O 13 de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk. Op 11 mei in de middag arriveerden deze schepen in de Downs. Voordat de Jan van Gelder aan de slag kon moest ze eerst het dok in voor onderhoud. Ze is onder andere ingezet bij het 12de flottielje mijnenvegers in Portland en het 9de flottielje mijnenvegers in Milford Haven. Later gedurende de oorlog werd ze overgeplaatst naar Dundee waar ze onderdeel werd van de Britse Onderzeedienst, daar werd haar taak het begeleiden van onderzeeboten[5]. Op 26 maart 1943 werd de Jan van Gelder uit dienst genomen en overgedragen aan de Royal Navy. In 1946 werd ze weer overgedragen aan de Nederlandse marine en in dienst genomen onder haar oude naam[1].

De Jan van Gelder na WO II

Na de Tweede Wereldoorlog werd de Jan van Gelder tot 1950 ingezet als patrouilleschip in Nederlands-Indië[1].

Na haar uitdienstelling werd zij, samen met drie zusterschepen, overgedragen aan het Zeekadetkorps Nederland, en toegewezen aan het Schiedamse korps 'Jacob van Heemskerck'. Dit werd een onverwacht thuiskomen, daar de Schiedamse kadetten hun ligplaats hadden aan dezelfde werf als waar de van Gelder ooit van stapel liep. De kadetten verwijderden de ketels, waardoor het schip in feite een 'drijvend'clubhuis' werd. Door aanhoudende lekkageproblemen in de machinekamer is het schip in 1979 van de sterkte afgevoerd, en verkocht aan een scheepssloperij.

Zie ook

Zie de categorie J60 Hr.Ms. Jan van Gelder (ship, 1937) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.