Hucho taimen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hucho taimen
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2012)
Hucho taimen
Hucho taimen
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde: Salmoniformes (Zalmen)
Familie: Salmonidae
Geslacht: Hucho
Soort
Hucho taimen
(Pallas, 1773)
Hucho taimen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

Hucho taimen is een straalvinnige uit het geslacht Hucho.

De Hucho taimen komt voor in de Wolga en de Petsjora tot aan de rivier de Amoer in het zuiden. Ook in delen van de Kaspische Zee, Noordelijke IJszee en delen van de Grote Oceaan in Rusland en Mongolië komt deze soort voor. Vroeger kwam deze soort ook voor in Europa.

Beschrijving[bewerken]

De kleur van hun schubben varïeert per gebied, maar meestal is de kop olijfgroen en de staart roodbruin. De vinnen zijn meestal donkerrood van kleur en de buik varieert van wit tot donkergrijs. De Hucho taimen (in de meeste talen ook gewoon taimen genoemd) is de grootste zalmachtige ter wereld, en daarom de droomvangst van iedere vliegvisser. De lengte - gewicht relatie is niet precies bekend, maar hengelvangsten van vissen van meer dan een meter lang en met een gewicht tussen de 30 en de 60 kg zijn geen uitzondering. De grootste taimen ooit gevangen had een lengte van 210 cm en een gewicht van 105 kg.[2]

Hucho taimen is een piscivoor, maar eet soms ook kleine zoogdieren en vogels. In Mongolië worden de dieren gigantisch groot en hebben de bijnaam "Mongolian terror trout" gekregen. Dit omdat deze soort bekendstaat om het soms opeten van kleine honden. Lokaal wordt de vis ook wel "Rivierwolf" genoemd.

Natuurbescherming[bewerken]

De taimen is een bedreigde diersoort in Europees Rusland en dreigt te verdwijnen uit het stroomgebied van de Petsjora. Verder gaat de taimen in aantal achteruit in sommige delen van het verspreidingsgebied in Azië als gevolg van watervervuiling en overbevissing, waaronder ook het sterk toegenomen sportvisserstoerisme.[3] Op wereldschaal is de soort niet bedreigd, maar de soort staat wel als kwetsbaar op de lijst van de IUCN.

Noot[bewerken]

  1. (en) Hucho taimen op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. Juraj Holčik, K. Hensel, J. Nieslanik, L. Skácel. The Eurasion Huchen, Hucho hucho. Largest Salmon of The World. Junk, Dordrecht 1988, ISBN 9789061936435
  3. Maurice Kottelat & Jörg Freyhof: Handbook of European Freshwater Fishes. 2007, ISBN 978-2-8399-0298-4.

Externe link[bewerken]

Species summary Hucho taimen in Fishbase