Huis van bewaring (Almelo)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huis van bewaring
Huis van bewaring in 1987, toen nog in gebruik als gevangenis
Locatie
Locatie Almelo
Adres Marktstraat 7
Coördinaten 52° 21′ NB, 6° 40′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie huis van bewaring
Huidig gebruik hotel
Bouw gereed 1926
Architectuur
Bouwstijl Expressionisme, Amsterdamse school
Bouwinfo
Architect Robbers, J
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 507664
Detailkaart
Huis van bewaring (Overijssel)
Huis van bewaring
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Huis van bewaring (Almelo)
Hotel het Huis van bewaring in 2012
Hotel
Adres Marktstraat 7
Openingsdatum 2004
Aantal kamers 21
Website
Portaal  Portaalicoon   Toerisme

Huis van bewaring in het centrum van Almelo is een voormalige justitiële inrichting, dat sinds 2006 in gebruik is als hotel.[1][2]

Deze panden liggen achter de voormalige rechtbank aan de Wierdensestraat, waarin appartementen zijn gevestigd. Samen met het voormalige bankgebouw van Ledeboer & Co. en het Waaggebouw, vormt het voormalige Huis van Bewaring een historische gevelwand. Het is daarom aangemerkt als Rijksmonument. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 22 maart 1944, werd deze gevangenis overvallen de KP van Johannes ter Horst.[3] Nadat justitie in 1995 de panden verliet, raakten de gebouwen in verval. Vanaf 2004 werden ze verbouwd tot een hotel.[4] De vroegere directeurswoning werd een fietsenstalling en woning, de dienstwoningen voor huismeester en bewaarders werden hotelkamers. Op 21 mei 2014 ontving dit hotel daarvoor de Pieter van Vollenhoven prijs voor de restauratie.[5]

dienstwoningen Huis van bewaring Almelo (mei 1987)

Bouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het huis van bewaring werd gebouwd in 1926 door architect Johann Gottfried Robbers in de solide stijl van de Delftse School met decoratieve kenmerken van de Amsterdamse school. De supervisie was van de Rijksbouw- meester bij de Rijksgebouwendienst, ir. G.C. Bremer. Het frontgebouw aan de marktstaat is in 'Dorische' stijl, met op de eerste verdieping een hoge (voormalige) kerkzaal met glas-in-lood vensters. Het cellencomplex ligt erachter.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Huis van Bewaring (Almelo ) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.