Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samenvoegen naar Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Humanistisch Verbond (België), of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dit artikel een redirect te worden (hier melden).
Humanistisch Verbond
(HV)
HVV logo.jpg
Geschiedenis
Opgericht 1 januari 2007
Fusie van HV
HVV
OVM
Grijze Geuzen
Structuur
Voorzitter Mario Van Essche
Directeur Gert De Nutte
Werkgebied Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Vlag Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel
Hoofdkantoor Pottenbrug 4
2000 Antwerpen
Land Vlag van België België
Type Levensbeschouwelijk
Motto Vrij denken en doen
Aantal leden + 10.000
Verwante organisaties
Europees EHF
Internationaal IHEU
Media
Website www.humanistischverbond.be
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

Het Humanistisch Verbond (HV) is een Belgische vereniging van humanistisch-vrijzinnige gezindheid.

Geschiedenis[bewerken]

De Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging ontstond op 1 januari 2007 uit de fusie van het Humanistisch Verbond met de Oudervereniging voor de Moraal (OVM), de Grijze Geuzen (GG) en het Humanistisch Vrijzinnig Vormingswerk (HVV).[1]. Sinds 2018 werd opnieuw de naam Humanistisch Verbond gebruikt.

Jaarlijks wordt de Prijs Vrijzinnig Humanisme toegekend.

Uitgangspunten[bewerken]

Het Humanistisch Verbond afficheert zich met uitspraken als:

De Humanistisch Verbond (HV) is een sociaal-culturele organisatie die mensen aanspoort om zelf een mening te vormen op basis van juiste informatie. Het is tevens de ledenbeweging van de georganiseerde vrijzinnigheid en groepeert de vrijzinnige humanisten in Vlaanderen die kiezen voor een georganiseerde samenwerking en doen dit door debatten en vormingen te organiseren of door culturele activiteiten te programmeren. Het Humanistisch Verbond werkt op drie belangrijke inhoudelijke assen: zingeving, informatie en onderwijs.

Zingeving[bewerken]

Ze aanbidden geen god, maar helpen zinzoekers wel om op een zinvolle manier in het leven te staan. In de eerste plaats door vrij onderzoekend in het leven te staan, alles aan een kritische blik te onderwerpen en gezagsargumenten te verwerpen. In de tweede plaats door de existentiële onzekerheid die ons rest te aanvaarden en niet te zien als een probleem dat moet opgevuld worden met een god, een verslaving, etc. In de derde plaats geloven ze in menselijkheid als alternatief voor de economische rat race. Het Humanistisch Verbond heeft een atheïstische wereldbeschouwing, maar wil dit niet politiek opleggen.

Informatie[bewerken]

Door de toevloed aan communicatiemiddelen wordt men overstelpt met informatie. Maar die informatie wordt vaak gemanipuleerd om economische, politieke of godsdienstige belangen te dienen. Daarom analyseren ze de media als vierde macht en leren ze om informatie kritisch te verwerken. Zo brengen ze "Vrij onderzoek" in de praktijk aan de hand van actuele thema’s.

Opvoeding[bewerken]

Actief pluralisme is een uitstekend alternatief voor onverschilligheid en een gebrek aan kennis van de ander. Daarom steunen ze het pluralistisch onderwijs en zijn ze voorstander van interreligieus-interlevensbeschouwelijk onderwijs in een Vlaanderen waar jongeren „steeds meer angst hebben voor vreemdelingen”. Ze denken ook aan het hoger onderwijs, dat steeds meer in functie komt te staan van economische belangen en steeds minder in functie van maatschappelijke belangen. Maar opvoeding is ruimer dan onderwijs. Hun ouderwerking reikt vaardigheden aan door in te spelen op praktische opvoedingssituaties en de wisselwerking tussen generaties. Het Humanistisch Verbond pleit voor een eengemaakt officieel onderwijsnet.

Structuur[bewerken]

Voorzitters[bewerken]

De huidige voorzitter is Mario Van Essche.[2] Gert De Nutte is algemeen coördinator en woordvoerder van de organisatie.

Tijdspanne Voorzitter
2007 - 2010 Rik Pinxten
2010 - 2012 Marieke Höfte
2012 - heden Mario Van Essche

Organisatie[bewerken]

De organisatie heeft een netwerk van circa 160 afdelingen over heel Vlaanderen en Brussel[1] en telt meer dan 10.000 leden. Ze is aangesloten bij deMens.nu, de Europese Humanistische Federatie (EHF) en de International Humanist and Ethical Union (IHEU).[1]

Externe link[bewerken]