Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging
(HVV)
HVV logo.jpg
Geschiedenis
Opgericht 1 januari 2007
Structuur
Voorzitter Mario Van Essche
Directeur Björn Siffer
Werkgebied Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Vlag Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel
Hoofdkantoor Pottenbrug 4
2000 Antwerpen
Land Vlag van België België
Type Levensbeschouwelijk
Motto Vrij denken en doen
Aantal leden + 10.000
Verwante organisaties
Europees EHF
Internationaal IHEU
Media
Website http://www.h-vv.be
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

De Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (HVV) is een Belgische vereniging van humanistisch-vrijzinnige gezindheid.

Geschiedenis[bewerken]

Het HVV ontstond op 1 januari 2007 uit de fusie van het Humanistisch Verbond met de Oudervereniging voor de Moraal (OVM), de Grijze Geuzen (GG) en het Humanistisch Vrijzinnig Vormingswerk (HVV).[1]

Jaarlijks wordt de Prijs Vrijzinnig Humanisme toegekend.

Uitgangspunten[bewerken]

De Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging afficheert zich met uitspraken als:

De Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (HVV) is een sociaal-culturele organisatie die mensen aanspoort om zelf een mening te vormen op basis van juiste informatie. Ze groeperen de vrijzinnige humanisten in Vlaanderen die kiezen voor een georganiseerde samenwerking en doen dit door debatten en vormingen te organiseren of door culturele activiteiten te programmeren. HVV werkt op drie belangrijke inhoudelijke assen: zingeving, informatie en onderwijs.

Zingeving[bewerken]

Ze aanbidden geen god, maar helpen zinzoekers wel om op een zinvolle manier in het leven te staan. In de eerste plaats door vrij onderzoekend in het leven te staan, alles aan een kritische blik te onderwerpen en gezagsargumenten te verwerpen. In de tweede plaats door de existentiële onzekerheid die ons rest te aanvaarden en niet te zien als een probleem dat moet opgevuld worden met een god, een verslaving, etc. In de derde plaats geloven ze in menselijkheid als alternatief voor de economische rat race. De HVV heeft een atheïstische wereldbeschouwing, maar wil dit niet politiek opleggen.

Informatie[bewerken]

Door de toevloed aan communicatiemiddelen wordt men overstelpt met informatie. Maar die informatie wordt vaak gemanipuleerd om economische, politieke of godsdienstige belangen te dienen. Daarom analyseren ze de media als vierde macht en leren ze om informatie kritisch te verwerken. Zo brengen ze "Vrij onderzoek" in de praktijk aan de hand van actuele thema’s.

Opvoeding[bewerken]

Actief pluralisme is een uitstekend alternatief voor onverschilligheid en een gebrek aan kennis van de ander. Daarom steunen ze het pluralistisch onderwijs en zijn ze voorstander van interreligieus-interlevensbeschouwelijk onderwijs in een Vlaanderen waar jongeren „steeds meer angst hebben voor vreemdelingen”. Ze denken ook aan het hoger onderwijs, dat steeds meer in functie komt te staan van economische belangen en steeds minder in functie van maatschappelijke belangen. Maar opvoeding is ruimer dan onderwijs. Hun ouderwerking reikt vaardigheden aan door in te spelen op praktische opvoedingssituaties en de wisselwerking tussen generaties. De HVV is tegen vrij onderwijs (in Nederland confessioneel bijzonder onderwijs).

Structuur[bewerken]

Voorzitters[bewerken]

De huidige voorzitter is Mario Van Essche.[2] Björn Siffer is algemeen coördinator en woordvoerder van de organisatie.

Tijdspanne Voorzitter
2007 - 2010 Rik Pinxten
2010 - 2012 Marieke Höfte
2012 - heden Mario Van Essche

Organisatie[bewerken]

De organisatie heeft een netwerk van circa 130 afdelingen over heel Vlaanderen en Brussel[1] en telt meer dan 10.000 leden. Ze is aangesloten bij deMens.nu, de Europese Humanistische Federatie (EHF) en de International Humanist and Ethical Union (IHEU).[1]

Externe link[bewerken]