Huub Flohr

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huub Flohr
Huub Flohr (2014)
Huub Flohr (2014)
Priester van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen van een priester
Geboren 15 maart 1954
Plaats Groningen
Wijdingen
Diaken 29 januari 1978
Priester 9 oktober 1979
Kerkelijke loopbaan
Huidige functie pastoor van de Sint Christoffelparochie in Rotterdam.
Eerdere functies pastoor H.Nicolaasparochie in Zoetermeer
Portaal:  Christendom

Hubertus Clemens (Huub) Flohr (Groningen, 15 maart 1954) is een Nederlands rooms-katholiek priester, missionaris en bisschoppelijk vicaris.

Levensloop[bewerken]

Jeugd en opleiding[bewerken]

Flohr groeide op als vierde kind in een groot, katholiek gezin van dertien kinderen met Indonesische ouders.[1] Zijn vader werkte bij de NS als machinist, conducteur en later als chef. Op zijn tiende verhuisde hij met zijn gezin naar Utrecht en ging wonen in de wijk Kanaleneiland. Al op jonge leeftijd wiste hij dat hij missionaris wilde worden. Hij was als kind een tijdje misdienaar en zong in een jongenskoor. Hij ging in 1966 naar het gymnasium a aan het RK Lyceum te Venray en bezocht van 1968 tot 1970 het Adelbert College in Wassenaar en Beresteyn in Voorschoten. Hij maakte in 1972 zijn gymnasium af aan het St. Franciscuscollege in Rotterdam. Zijn priesteropleiding volgde hij aan de, door de jezuïeten gestichte Pauselijke Universiteit Gregoriana in Rome. Daarna studeerde hij aldaar nog theologie en filosofie. Op 29 januari 1978 wijdde bisschop Simonis hem in de Sint-Theresia van Lisieuxkerk in Den Haag tot diaken en hij werd op 9 oktober 1979 door kardinaal König in de St. Ignatiuskerk in Rome tot priester gewijd. In 1992 volgde hij een studie Kerkelijk Recht aan de Westfaalse Wilhelms-Universiteit in Münster.

Kerkelijke loopbaan[bewerken]

Flohr was in de jaren tachtig werkzaam als pastor in Rotterdam en Den Haag. Hierna werd hij studierector van Vronesteyn in Voorburg en was medio jaren negentig lid van de Raad van Toezicht van het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Hij was van 1997 tot 2013 gerechtsvicaris van Bisdom Rotterdam. Van 2002 tot en met 2015 was hij moderator en pastoor van de Sint-Nicolaasparochie in Zoetermeer.[2] Per 1 januari 2016 is hij door Mgr. Van den Hende benoemd tot pastoor van de Sint Christoffelparochie in de regio Rotterdam.[3] Tevens is hij ook moderator van deze parochie.

Nevenfuncties[bewerken]

Flohr is sinds 2003 docent moraaltheologie aan de Fontys Hogeschool in Amsterdam en aan seminarie Bovendonk in Hoeven. Hij is daarnaast sinds 2013 bisschoppelijk vicaris van bisdom Rotterdam voor de Sociale Leer van de Kerk.